For å endre størrelsen på tekst, hold ctrl tasten nede (cmd på mac) og trykk (+) for å skalere opp (-) for å skalere ned

A+

Margrethe Korsmo, 36 år fra Ytre Enebakk var fanget i tilværelse preget av usunn livsstil, lite aktivitet og mangel på fokus over lang tid. Ting ballet på seg og vekta økte i takt med dette. Det var først da hun opplevde å bli andpusten av å leke Lego med barna at hun innså at noe måtte gjøres. Nå har hun tatt grep og over 37 kg lettere fra maksvekta har løping blitt hennes store lidenskap. 

Hva var bakgrunnen for at du gikk opp i vekt?

«Jeg hadde lenge en usunn livsstil, der det var lite aktivitet og fokus. Jeg hadde lite kunnskap rundt dette med å gjøre gode og sunne valg i hverdagen. Da jeg slutta å røyke gikk jeg opp hele 20 kg, fikk ikke tatt tak i dette og etter graviditet økte vekta ytterligere 30 kg. Ting bare ballet på seg.» Startvekta på Evjeklinikken var 108, men da hun ble henvist fra A-hus veide hun rundt 115.

Hva inspirerte deg til å legge om livet ditt?

Margrethe har 3 barn i alderen 4-10 år. «Når det ble slik at jeg ikke klarte å henge med i lek og aktivitet med barna lenger og 2 åringen løpte i fra meg så gjør dette noe med en. Det var til tider så ille at jeg ble andpusten av å leke Lego med eldstemann.»

Hvorfor akkurat Evjeklinikken?

«Jeg fikk flere tilbud fra legen om behandlingsplasser. Mange av disse tilbudene var på dagbasis.  Jeg ba spesifikt om å få komme til Evjeklinikken siden jeg tidligere hadde hørt om dette stedet av en bekjent. Hun fortalte bla. at dette var et sted man bodde over flere uker fordelt på flere opphold for å  få inn struktur og rammer og et fundament før man prøvde dette ut hjemme med oppfølging i hjemme periodene. Jeg manglet kunnskap om selvhjelp og surret lenge rundt uten å få kommet ordentlig i gang. Det tok hele 10 år med grubling før jeg omsider fikk tatt skrittet til å gjøre noe med dette og sette i gang prosessen.» 

Hvordan var møtet med Evjeklinikken?

«Dette var en unik sjanse til å få tatt tak i problemet, men jeg var nok redd for å mislykkes. Jeg turte ikke å sette meg for høye forventninger i starten. Jeg hadde jo prøvd dette så mange ganger før uten å få det til og hadde nok ikke helt troen på meg selv, men jeg følte at jeg måtte prøve å gjøre en innsats når jeg først hadde fått et slikt tilbud.»

Hva er var de viktigste tingene du lærte ved Evjeklinikken?

«Å ha troen på seg selv. Det er nesten ikke grenser på hva som er mulig om man prøver. Jeg ble del av en gruppe der alle var i samme båt og stod ikke lenger helt alene. Jeg trengte å bli sett, og på Evjeklinikken følte jeg meg sett. Jeg føler at jeg har blitt sterkere og mer selvsikker og trygg.»
«Det har gått litt opp og ned underveis i prosessen, men jeg vet nå at jeg har verktøyene og de trygge rammene i bakhånd. Om ting skulle falle litt ut i perioder, så er jeg bevisst på hva som må til for å komme tilbake på sporet. I perioder der utfordringene har vært store, har jeg benyttet meg av restplasser ved Evjeklinikken. Dette kan absolutt anbefales. Det er en flott mulighet til å komme seg litt bort å få inn litt nytt fokus, samtidig som man får seg en aktiv «husmor ferie» Den siste registrerte vekta hun hadde ved Evjeklinikken var 78 kg.

Hvordan er livet nå?

«Det har vært en hektisk periode den siste tiden med mye på kalenderen. Jeg giftet meg for få dager siden (den 01.09.18) og har fått dato for operasjon for å fjerne overflødig hud innen kort tid. Det blir veldig spennende.  Av alle ting så har løping blitt min store lidenskap. Det er helt sprøtt å tenke på at jeg nå er i en situasjon der det å løpe 1 mil føles som terapi og frihet for sjelen. Jeg har opplevd ting som jeg ikke trodde var mulig. Nå i sommer gjennomførte jeg Stømstadmila.  Jeg gått til Kjerag og fikk gjennomført en tur til Besseggen innen et år. Det er så mange muligheter som bare ligger der og venter. Jeg har meldt meg på «Oslos bratteste» og planlegger på sikt å løpe både halv-maraton og maraton.»

Hva er ditt beste råd til andre som er i lignende situasjon?

«Hopp i det! Ikke vent for lenge. Gjør det du tenker. Du må tørre å ta en sjanse. Det er faktisk mulig å ta gode valg for seg selv som kan føre til at du lykkes. Gi deg selv tid og ta ett skritt om gangen. Rom ble ikke bygget på en dag. Ved Evjeklinikken får du hjelp. Der står de ansatte bestandig på sidelinja og heier deg fram. Det er så godt å kjenne følelsen av at noen faktisk har tro på en og ser potensialet du har i deg. Jeg er virkelig takknemlig for all hjelpen jeg har fått.»

Evjeklinikken ønsker Margrethe til hjertelig til lykke med giftemål og takker for et inspirerende intervju.

Lykke til videre med dine planer og et nytt liv.