For å endre størrelsen på tekst, hold ctrl tasten nede (cmd på mac) og trykk (+) for å skalere opp (-) for å skalere ned

A+

Øyvind Ask, 63, år fra Stavanger er en av de få som fikk innkalling til opphold, etter at Evjeklinikken nylig så smått åpnet opp igjen med behandlingsopphold for pasienter igjen etter covid-19 utbruddet. Det dukket opp en del spørsmål om hvordan dette med opphold fungerer i disse dager. Øyvind har gått med på å dele litt av sine erfaringer rundt dette.

Hvordan var tilværelsen hjemme før du kom til Evjeklinikken?

«Som pensjonist holder jeg meg vanligvis en del på hytta, der jeg har muligheter til å bevege meg fritt og ha et mer aktivt liv enn hjemme. Der kan jeg sykle, gå turer, fiske og stort sett gjøre som jeg vil. Da pandemien gjorde sitt inntog måtte jeg jo dra hjem til en mer lukket og kjedelig tilværelse og jeg mistet de mulighetene jeg ellers hadde for å kunne holde meg aktiv. Jeg tilhører risikogruppa pga. overvekta og en del andre ting og har stort sett holdt meg i isolasjon hjemme mens dette har stått på. Da Evjeklinikken ringte og kom med tilbud om opphold midt i mai var gleden stor. Jeg måtte selvsagt konferere med kona først, men kort tid etter kunne jeg slippe gleden fri. Jeg lot meg ikke skremme av «Smørbrødlista» med tiltak og begrensninger som Evjeklinikken har måtte sette opp for å kunne ta inn pasienter igjen»

Hvordan var det å komme tilbake på opphold igjen nå som situasjonen er som den er?

«Det var helt fantastisk! Her er det stort sett «Happy hour» hele tiden og spriten flyter» sier Øyvind med glimt i øyet mens han holder opp en flaske med håndsprit. Det er satt inn mange tiltak for å begrense smitte, men det har glidd veldig fint. Da vi kom til Evjeklinikken sto de ansatte på rekke og møtte oss. De har virkelig satt inn alle kluter for at vi skal ha det godt under oppholdet. Vi er delt inn i mindre grupper og det bor kun 6 pasienter på hver brakke. De har tatt hensyn til at man skal holde avstand og det er lagt opp til at man skal ha faste plasser med god avstand mellom pasientene. Dette gjelder både i undervisning, trening og sosialt på fellesområder. De har laget gode ordninger på matserveringa. De kjører ikke buffet slik som de pleier. Nå får pasientene servert ferdig tallerken med den maten vi skal ha. Det er nok ikke alle som alltid er like begeistra for dette, men vi forstår hvorfor det må være så strengt»

Hvordan er det sosiale ved klinikken i disse dager?

«Det sosiale her er på topp til tross for pandemi. Vanligvis følger vi et sett med regler under oppholdene, nå er det bare litt andre regler. Det fungerer stort sett veldig greit. Det virker som at alle er tilpasningsdyktige. På 17. mai ble kantina pyntet med sløyfer og flagg. Vi fikk en god frokost og nydelig lunsj og middag med dessert. Daglig leder kom og talte for pasientene og kveldsvakta hadde forberedt rebus quiz. Siden 17. mai ble noe begrensa i år valgte de fleste å komme seg ut på turer» – Øyvind valgte å sykle til «Masta» som ligger på Fennefossfjellet et stykke unna klinikken. Dette var en stor seier og det viser at grenser kan brytes selv med begrensninger.

Har du noen råd til de som er usikker på om de vil takke ja til opphold nå?

«Hvis man er i stand til det og får innkalling til opphold nå, bør en takke ja. Denne lille boosten betyr mye nå i disse dager etter lengre perioder med isolasjon og stillesitting for de fleste. Utsetter man oppholdet for lenge kan man fort falle ut og miste fokus. Da blir det bare tøffere når man skal i gang igjen senere»

Evjeklinikken ønsker Øyvind lykke til med oppholdet og prosessen videre. Takk for at du ville dele dine erfaringer med oss.