For å endre størrelsen på tekst, hold ctrl tasten nede (cmd på mac) og trykk (+) for å skalere opp (-) for å skalere ned

A+

Grafisk illustrasjon av Evjeklinikkens sitt hovedbygg

Pasientsider

Velkommen til Evjeklinikken sine pasientsider. Her har vi samlet ulike ressurser, verktøy og hjelpemidler til våre pasienter.

Evjeklinikken 9 Pasientsider
Intervju med Oddvar Tengesdal - Illustrasjon

Oddvar Tengesdal, 31 år fra Kristiansand opplevde at vekta gradvis økte over tid og at legen etter hvert påpekte at hans situasjon begynte å bli alvorlig. Han jobber i en stillesittende jobb innen IT/ finans og hadde minimal interesse for kosthold og trening. At han spiste på følelser gjorde ikke situasjonen enklere.

Les mer om livsstilsendringsreisen og erfaringene som han har gjort seg siden han kom til Evjeklinikken første gang den andre oktober i 2018.

Intervju med Tommy Schulz - Illustrasjon

Tommy Schulz, 49 år fra Tønsberg har hatt et tøft liv med mange utfordringer. Da han i en alder av 38 år falt ut av arbeidslivet og etter hvert ble trygdet, mistet han grepet. Rutinene forsvant, og maten ble limet som holdt det hele sammen. Det var gjennom maten at han fant indre ro og trygghet. Når han spiste, glemte han alt annet. Dette tok etter hvert helt overhånd. Klikk under for å lese mer om hvordan Tommy klarte å redusere vekta med hele 66 kg.

Ofte stillte spørsmål og svar

Hvordan blir man henvist til Evjeklinikken?

Evjeklinikken har flere behandlingstilbud. Det kan variere hvordan henvisning foregår fra behandlingstilbud til behandlingstilbud. Under finner du lenker med informasjon om man blir henvist til de ulike behandlingstilbudene:

Klikk her for å lese om henvisning til Evjeklinikkens behandlingstilbud for voksne

Klikk her for å lese om henvisning til Evjeklinikkens behandlingstilbud for barn og unge

Klikk her for å lese om henvisning til poliklinisk behandlingstilbud for diabetes type 1 og type 2

Ventetider for behandling og rehabilitering ved Evjeklinikken

Hvordan sender Evjeklinikken ut epikriser, brev o.s.v.?

Evjeklinikken benytter digipost for utsendelse av epikriser, brev osv. Dersom man ikke har digipost vil dette automatisk sendes via posten.

Hva bør man ha med seg til oppholdene?

Her har du noen forslag til hva som kan være fornuftig å ha med seg til opphold ved Evjeklinikken.

  • Toalettsaker, eventuelle medikamenter, medisinsk utstyr, smertestillende, gnagsårplaster osv.
  • Ta gjerne med solkrem, myggstift på sommeren hvis du trenger det (På sommerhalvåret)
  • Nødvendige hjelpemidler (krykker, rullator eller rullestol ol. dersom du er avhengig av dette)
  • Hverdagstøy og sko etter årstiden (Gjerne fjellsko).
  • Treningstøy, minst ett skift til dagen. Gode joggesko både til ute og innebruk.
  • Ytterjakke, regntøy, poncho eller paraply etter vær og årstid.
  • Badetøy og slippers (For bassengtrening eller bading ute på sommeren).
  • Brodder og refleks/refleksvest (I vinterhalvåret)
  • Det kan være lurt å ha med seg en liten sekk til tørt tøy, matpakker, drikke og lignende. Ta gjerne med egen drikkeflaske.
  • Penn og notatblokk eller skrivesaker kan være greit å ha med seg.
  • Mobiltelefon, nettbrett eller pc – Det er tilbud om gratis wi-fi ved klinikken.
  • Ta gjerne med gåstaver, ski eller, egen sykkel hvis du bruker dette og har mulighet til det.
  • Bank-ID kan være greit å ha med for voksne som er i standard behandling. (For å kunne få tilgang til klinikken sitt oppfølgingssystem).
  • Egenandelskort, hvis du har dette
  • Sengetøy og håndklær trenger du ikke å ta med. Dette får du av oss.

Hvordan kommer man seg til Evjeklinikken?

Evjeklinikken holder til på Evjemoen i Evje og Hornnes kommune ca 6 mil nord for Kristiansand og 3-4 km sør for Evje sentrum. Vår adresse er: Jørgen Løvlands veg 5, 4735 Evje.

Med bil tar du av fra riksvei 9 mot Evjemoen. For å komme til Evjeklinikken, kjører du til enden av den lange sletten, og inn hovedporten til Evjemoen, port E (til høyre). Kjør rett frem like forbi første kryssende vei (ca. 200 meter) og du vil se Evjeklinikken som første bygg på venstre hånd.

Klikk her for å se kart eller lese mer om hvordan du kommer deg til Evjeklinikken

Hvordan foregår inntakene ved klinikken?

Evjeklinikken har vanligvis inntak på søndager fra kl.16.00-18.00.  Dersom man skulle bli forsinket, er det viktig at man kontakter klinikken så fort dette blir klart slik at inntaksvakta blir forberedt på dette. Ved ankomst får man utlevert nøkkel til rommet. Det blir ikke satt opp noe eget program på inntaksdager. Kveldsmat serveres vanligvis fra ca. kl. 19.30 avhengig av hvilken gruppe man tilhører.

Hvordan bor man ved Evjeklinikken?

Evjeklinikken har 71 pasientrom (enkeltrom) fordelt på 6 pasientbygg med fra 8-15 rom på hvert bygg. Pasienbyggene ligger fra 200m til 500m fra hovedbygget. Alle pasientrommene har eget toalett og dusj. På pasientbyggene finnes det også felles tv-stue og et lite tekjøkken.

Klikk her for å se en presentasjon av Evjeklinikkens fasiliteter

Mat og måltider ved klinikken

Måltidene serveres i Evjeklinikkens kantine som ligger i hovedbygget. Måltidene følger faste tidspunkter, fire ganger om dagen. Ut over dette får man tilbud om mellommåltider i form av f.eks. frukt, grønnsaker eller yoghurt. Ved klinikken serveres det sunn hverdagskost. Det legges normalt ikke opp til bespisning utenom klinikkens fellesarealer.

Klikk her for å lese mer om mat og måltider ved Evjeklinikken

Klikk her for å se eller laste ned Evjeklinikkens oppskrifter

Kan jeg lade el-bil på Evjeklinikken?

Det er dessverre ikke mulighet for å lade el-bil på Evjeklinikken pr i dag, men det finnes 3 ladestasjoner i kort avstand fra Evjeklinikken. Disse er ved YX Evje langs RV9, bak Kiwi i Evje sentrum og ved Setesdal VGS.

Er det vaskemuligheter for klær ved Evjeklinikken?

Det finnes en vaskemaskin og tørketrommel på hvert av pasientbyggene. Det er mulig å benytte disse for kr. 30,- pr. vask/tørk. Vaskemiddel og tøymykner er inkludert i prisen. Bruk av vaskemaskin betales i resepsjonen ved avreise. Det er også mulig å benytte seg av tørkestativ og skotørkere på pasientbyggene.

Er det tilgang til internett ved klinikken?

Evjeklinikken tilbyr gratis tilgang til vårt gjestenett under oppholdene via wi-fi. Det er mulig å koble seg til nett både på pasientbyggene og i hovedbygget. Man får tilgangskode når man kommer til klinikken.

Er det lov å ha med seg kjæledyr til klinikken?

Det er ikke tillatt å ha med seg dyr til Evjeklinikken. Dette av hensyn til allergikere og/eller medpasienter som ikke føler seg trygg rundt dyr.

Evjeklinikkens ordensregler

  • Det er ikke tillatt å oppbevare eller nyte alkohol eller andre rusmidler ved Evjeklinikken. Brudd på denne bestemmelsen vil kunne medføre avslutning av behandlingsoppholdet!
  • Av hensyn til den enkeltes integritet, minner vi om at fotografering av pasienter eller deling av bilder ikke er tillatt uten samtykke. Bilder skal under ingen omstendigheter legges ut på nett uten godkjenning fra den enkelte.
  • Det er ikke tillatt å ha med kjæledyr til Evjeklinikken
  • Alle Evjeklinikkens bygg skal være røykfrie. Røyking tillates kun på anviste plasser og med god avstand til inngangspartier.
  • På grunn av allergier oppfordrer vi våre pasienter til å unngå parfymer og såpe, vaskemidler ol. med sterk lukt.
  • Det er viktig med regelmessig oppmøte til planlagte måltider, aktiviteter og undervisninger som står oppført i dagsprogrammene. Ved sykdom, melder man dette direkte til sin gruppeleder.
  • Det skal være ro i boenheten mellom kl. 23.00 og kl. 07.00
  • Alle måltider inntas i kantina om ikke annet blir angitt.
  • Det er ikke lov å bytte rom/brakke med andre pasienter. Det er viktig for klinikken å til enhver tid vite hvor den enkelte bor dersom det må foretas evakuering.
  • Påvist skade på inventar eller utstyr som måtte oppstå på grunn av uforsiktig eller uansvarlig bruk, må erstattes.
  • Det er ikke lov å fjerne eller bytte utstyr på rommene uten etter avtale med driftsleder/vaktmester
  • Egenandeler betales i vår resepsjon ved avreise dersom man ikke har frikort, i så fall må dette fremvises. Dersom man har fått faktura for egenandel ved forrige innleggelse, må denne være betalt før fremmøte til neste innleggelse. Dersom betaling uteblir vil også oppfølging i hjemmeperioden opphøre til betalingen er registrert hos oss.
  • Mistet brakke/romnøkkel vil bli fakturert med kr. 500,-
  • Man er selv ansvarlig for egne personlige eiendeler under oppholdet.
  • Pasienter er selv ansvarlig for renhold på eget rom, alle på boenhetene skal ellers samarbeide med å holde det ryddig og rent på brakka. Fellesområder blir rengjort av klinikken sitt renholdspersonell.

    Brudd på regelverket vil kunne medføre avslutning av behandlingsoppholdet.

Resepsjonen

Resepsjonen ved Evjeklinikken er vanligvis åpen på hverdager mellom kl. 16.00 og 16.30. På søndager er resepsjonen i tillegg åpen i oppgitte tidsrom ved inntak og avreise. Det er mulig å få kjøpt en del utvalgte artikler i vår resepsjon:

  • Refleksvest (str: xl-4xl) og refleksbånd
  • Lue med logo (en størrelse)
  • Regnponcho (en størrelse)
  • Brodder (opp til str 46)
  • Nøkkelbånd med logo
  • Treningsstrikk i ulike styrker
  • Treningsball i ulike størrelser

Vi har også muligheter for utlån av frisbeer til frisbeebanen dersom dette er ønskelig.

Er det mulig å motta besøk under oppholdene?

Man kan vanligvis motta gjester og overnattingsbesøk i helger dersom dette er i orden for andre pasienter på boenheten og dersom det er ledig kapasitet. Overnatning på samme rom avklares med gruppeleder i forkant. Dersom det er behov for eget rom skal dette sjekkes og avklares med Toralf  (Vaktmester) i forkant, senest torsdag før helga.

Gjester kan spise måltider ved klinikken hvis det er kapasitet til det og om det er i orden for medpasientene. Dette må avklares med kjøkkenet god tid i forkant av besøket. Betaling av rom og måltider skal være gjort på forskudd i resepsjonen. Da vil man få en kvittering som må forevises ved hvert måltid.

Priser : 

Opphold:

  • Overnattende gjest på pasientens rom koster kr. 250,- pr natt pr. person.
  • Overnattende gjest på eget rom koster kr. 495,- pr natt pr. person

Måltider: (Barn opp til 12 år betaler ½ pris)

  • Frokost – kr 65,- pr. person.
  • Lunsj – kr. 85,- pr. person
  • Middag – kr. 100,- pr. person.
  • Kvelds – kr 65,- pr. person
  • Mellommåltid – kr 15,- pr. person.

Er det mulig å ta permisjon fra oppholdene?

Det er i utgangspunktet beregnet at våre pasienter skal oppholde seg på klinikken og følge oppsatte programmer i den avtalte behandlingsperioden. Imidlertid vil det kunne være enkelte akseptable grunner for å fravike fra denne praksisen:

  • Ved sykdom
  • Arbeidsrelaterte behov
  • Private/familiære grunner
  • Kortere utflukter i området

Permisjoner skal avtales med gruppeleder i forkant.

Avreise og tilbakekomst må meldes til klinikkens vakttelefon i hvert tilfelle. Tlf: 96 90 94 14

Hva skjer i helgene og på fritiden ved Evjeklinikken?

I helgene setter helgevaktene opp egne program med vanlige måltider og på lørdager settes det ofte opp tilbud om sosiale aktiviteter som kan variere fra helg  På søndager er det vanligvis inntak og man må regne med å legge opp til aktiviteter selv utenom måltidene. I helgene er det mer rom for restitusjon og egenaktiviteter hvis det er ønske eller behov for dette.

Måltidene kjører som de ellers pleier, men ut over dette er det er gode er muligheter til å aktivisere seg på egenhånd. Helgevaktene legger ofte opp til ulike former for qizzer eller lignende som det er populært å delta på. Vi har en egen volleyballbane og egen frisbeebane som ofte blir brukt i helgene. Vi har også tilgang til store friluftsområder like ved klinikken, som står fritt til pasientenes disposisjon.

Evjeklinikken har flere rekreasjons og aktivitetsmuligheter som pasientene kan benytte seg av:

Evjeklinikkens frisbeebane

Evjeklinikken har en egen frisbeegolfbane som hovedsakelig er ment å være et tilbud for våre pasienter både i organisert aktivitet og som egenaktivitet på kvelder og i helgene. Det er mulig for våre pasienter å låne frisbee, kart og poengkort i resepsjonen.

Frisbeegolfens prinsipper er enkle, man skal kaste en frisbee fra A til B med så få kast som mulig. Det ligner mye på vanlig golf men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull. Evjeklinikken sin bane har 6 «Hull» Etter første kast går man bort og kaster videre fra der frisbeen ligger, helt til frisbeen ligger i kurven. Man noterer antall kast og går videre til neste «hull» Den spilleren som bruker minst antall kast i løpet av runden vinner.

Utfordringene er å kontrollere frisbeens svevekurve mot banens hindre og vanskeligheter. Banens vanskeligheter består til dels av hullets lengde og hindringer i form av trær, buskas og høydeforskjeller. Når det blåser vil vinden gjøre det enda mer utfordrende og spennende.

Evjeklinikkens sandvolleyballbane

Evjeklinikken har en egen sandvolleyballbane som settes opp hver sommer. Banen er ment å være et tilbud for våre pasienter både i organisert aktivitet, lek og som egenaktivitet på kvelder og i helgene. Det er mulig for våre pasienter å låne volleyball ved å henvende seg til en helgevakt eller kveldsvakt.

Lysløypa

Et kort stenkast fra Evjeklinikken finner du Evje lysløype som er en ski- og turløype på ca. 8,7 km. Lys løypen er sammensatt av flere rundløyper som går fra Evje stadion, gjennom skogen mot Evjemoen skyte og øvingsfelt og helt inn mot Evjeklinikken. Det er også flere muligheter for avstikkere på området som gir mulighet til å forlenge turene sine. Her er det mange flotte muligheter for korte og lengre gå eller sykkel turer i et unikt skogsterreng. Om vinteren kjøres det opp skiløyper dersom snøforholdene tillater det.

Opplevelser og rekreasjon

Evje sentrum ligger ca. 3-4 km. nord for Evjeklinikken. Her finner du mange butikker av alle slag. Evje kan også by på flotte turområder, gode bademuligheter om sommeren og fine skiløyper om vinteren. Mulighetene ligger til rette for bevegelse, aktivitet og fine naturopplevelser.

Mineralparken

Mineralparken er en unik opplevelsespark for små og store, barn og voksne. Sten og mineralsamlingen er omtalt som Europas flotteste og mest spektakulære samling av steiner og mineraler. Her vil du finne mange ulike og flotte aktivitetstilbud for de fleste. Les mer om tilbud, priser og åpningstider på deres nettside:

www.mineralparken.no (Lenke til ekstern nettside)

Trollaktiv

Trollaktiv er en unik aktivitetspark som tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter og opplevelser for store og små. Blant noen av tilbudene er:  Rafting, klatrepark, paintball og lasertag, kajakk og kanoturer, escaperoom og mye, mye mer. Les mer om tilbud, priser og åpningstider på deres nettside:

https://trollaktiv.no (Lenke til ekstern nettside)

Gokart Evje

Gokartbanen ligger ved Rv 9, ca. 5 km sør for Evje. Anlegget er barnevennlig og har flere ulike aktiviteter for hele familien. Les mer om tilbud, priser og åpningstider på deres nettside:

http://gokartevje.no (Lenke til ekstern nettside)

Evje Bowling

Evje Bowling har 5 laminatbaner, Qubica datascore, barnerenner i alle baner, biljardbord og air hockey. Les mer om tilbud, priser og åpningstider på deres nettside:

http://evjebowling.no (Lenke til ekstern nettside)

Evjemoen Kino & Scene

Evjemoen Kino & Scene er en del av bygdekinoen og ligger kun få meter fra Evjeklinikkens hovedbygg. Det er vanligvis kino annenhver søndag i løpet av skoleåret. Les mer om kinoprogram, priser og bestilling av biletter på kommunen sine egne sider:

www.e-h.kommune.no/kino (Lenke til ekstern nettside)

Museum

I Evje og Hornnes finner du Evjemoen forsvarsmuseum og Evje og Hornnes geomuseum på Fennefoss.  Les mer om åpningstider og museumene på kommunen sine egne sider:

www.e-h.kommune.no/museum (Lenke til ekstern nettside)

Bjoren dampbåt

En tur med den gamle, vedfyrte dampbåten Bjoren fra 1866 er en opplevelse av de sjeldne. Båten går vanligvis i rute; juni, juli og august, og en rundtur varer vanligvis ca.2,5 timer. Les mer om tilbudet, priser, bestilling og rutetider på deres nettside:

www.bjoren.no (Lenke til ekstern nettside)

Fiske

I Otra og Byglandsfjorden, samt i vassdragene rundt er det gode fiskeforhold. Her kan man få ørret, noe bekkerøye og abbor, men det er i vassdragene sør for Fennefossen. I Byglandsfjorden kan man få en egen lakseart som kalles bleke. Fiskekort til selges i sportsbutikkene på Evje og på campingplassene.

Høgås skianlegg

Høgås skianlegg ligger ca. 10 minutters kjøretur fra Evje sentrum. Skianlegget er kjent over hele Sørlandet for sine over 100 km løyper av ypperste kvalitet. Skianlegget blir driftet av Otra Idrettslag. Du kan se kart og løypemeldinger på deres egen nettside:

https://ski.otrail.no/kart-loyper (Lenke til ekstern nettside)

Turmuligheter i nærområdet

Evje og Hornnes ligger i naturskjønne omgivelser midt i hjertet av Setesdalen. Her finner du mange flotte muligheter for kortere eller lengre gå eller sykkelturer. Under finner du noen nettsider som har gode oversikter med beskrivelser og kart på turer og severdigheter som kan være verdt å oppleve mens man oppholder seg på Evje.

Andre aktiviteter, opplevelser og severdigheter

For å lese mer om hva Evje og Hornnes og resten av Setesdalen har å by på av gode aktiviteter, opplevelser og severdigheter, kan vi anbefale nettstedene under.

Ofte stillte spørsmål og svar – Barn og unge

Hva bør man ha med seg til oppholdene?

Her har du noen forslag til hva som kan være fornuftig å ha med seg til opphold ved Evjeklinikken.

  • Toalettsaker, eventuelle medikamenter, medisinsk utstyr, smertestillende, gnagsårplaster osv
  • Ta gjerne med solkrem, myggstift på sommeren hvis du trenger det (På sommerhalvåret)
  • Hverdagstøy og sko etter årstiden (Gjerne fjellsko).
  • Treningstøy, minst ett skift til dagen. Gode joggesko både til ute og innebruk.
  • Ytterjakke, regntøy, poncho eller paraply etter vær og årstid.
  • Badetøy (bading ute på sommeren).
  • Det kan være lurt å ha med seg en liten sekk til tørt tøy, matpakker, drikke og lignende. Ta gjerne med egen drikkeflaske.
  • Penn og notatblokk eller skrivesaker kan være greit å ha med seg.
  • Mobiltelefon, nettbrett eller pc – Det er tilbud om gratis wi-fi ved klinikken.
  • Ta gjerne med egen sykkel hvis du bruker dette og har mulighet til det.
  • Bank-ID kan være greit å ha med for voksne som er i standard behandling. (For å kunne få tilgang til klinikken sitt oppfølgingssystem).
  • Sengetøy og håndklær trenger du ikke å ta med. Dette får du av oss.

    Ekstra informasjon angående oppholdene

    • De som er på barnegruppen 8 – 12 år, vil under alle 3 årene dele rom med foresatt. Dersom det ønsker ekstra rom kan dette bestilles og betales for, egne priser i innkalling.
    • De som er på ungdomsgruppen 13 – 18 år vil under alle 3 årene, ha egne rom separat fra foresatt, dersom det ønskes ekstra rom ut over dette, kan det bestilles og betales for, egne priser i innkalling.
    • Det er lov til å ha med søsken / ekstra foresatte, dette kan informeres om når papirene sendes tilbake, egne priser i innkalling.