Nytt og lettere liv med pustemaskin.

Kjell Arild Kristensen var inne ved Evjeklinikken i desember 2008. og takket ja til å fortelle oss litt om hans historie.

Din historie, fram til Evjeklinikken:

Jeg har jobbet som linjemontør i nærmere 30 år. Men i 2005 ble jeg sykemeldt fra jobben. Jeg veide på den tiden 159kg, og hadde store problemer med bena. Overvekten gjorde til at vannet i kroppen samlet seg i bena, og dette førte til store sår som ikke ville gro. Jeg var inne på flere sykehusopphold for sårbehandling og lymfedrenasje, og fikk beskjed om at det var kroppsvekten min som var årsaken til problemene.
Jeg hadde også problemer med få å sove, og kunne gjerne våkne midt på natten. Etter hvert hadde jeg fått en uvane med å stå opp om natten og spise. Jeg begynte å merke utslag av dette om dagen. Jeg var plaget med trøtthet tidlig om kvelden, og kunne rett som det var duppe av, til og med i sosiale lag sammen med venner. Det føltes litt som å gå i søvne.

I 2006 ble jeg som én av 179 personer med i et 5-årig forsøksprosjekt ved Senter for sykelig overvekt i Tønsberg. Jeg gikk gjennom flere målinger og tester, blant annet i pustekammer og med søvnregistrator, og fikk diagnosen søvnapné. Det vil si at man får pustestopp om natten. Dette var forklaringen på at jeg kunne duppe av og ble tidlig trett, pustestoppene førte til at kroppen min ikke fikk den nødvendige hvile når jeg sov. Dette var også grunnen til at jeg hadde vent meg til å stå opp midt på natten for å spise. Jeg fikk låne en pustemaskin, og dette viste seg å gi resultater. Etter å ha brukt pustemaskinen i 3 måneder så begynte faktisk sårene på bena å gro.
Men jeg måtte fortsatt gjøre noe med vekten min. Jeg fikk tilbud om fedmeoperasjon, men jeg ønsket å unngå det. Jeg hadde hørt om Evjeklinikken, og siden jeg hadde lyst til å forsøke å redusere vekten uten operasjon, så ba jeg om å bli sendt hit. Jeg kom til Evjeklinikken på sommeren 2006.

Hvordan har oppholdet ved Evjeklinikken vært?

Opplegget ved Evjeklinikken hjalp meg med å legge om livsstilen. Det ble en prosess med tilvenning med annen mat, og andre spisevaner. Den første tiden gikk jeg raskt ned i vekt. Jeg ble motivert av dette, og ønsket å redusere vekten ytterligere. Dermed så sluttet jeg nesten å spise. Jeg fikk da vite at dette var en lite gunstig måte å oppnå en varig vektreduksjon på, fordi kroppen motsetter seg det raske vekttapet, og streber for å komme tilbake til den opprinnelige (over)vekten. Jeg fikk derfor instrukser om å spise normalt, med tilmålte porsjoner og til faste tider. Dette kombinert med stor grad av fysisk aktivitet skulle sørge for en jevn kontrollert vektreduksjon. Jeg kunne riktignok ikke delta i alle aktiviteter på grunn av bena, men jeg syklet masse.

Hva har du fått ut av Evjemodellen så langt?

I dag veier jeg 125kg. Den raske vektreduksjonen flatet etter hvert ut, og jeg har holdt denne vekten siden mai 2008. Jeg våkner ikke lenger om nettene, og får den mengde søvn jeg trenger. Jeg har klart å legge om livsstilen, ved å endre kostholdet og begynne å trene igjen. Jeg jobber i dag i en 50 % stilling i E-verket, som leder for sikkerheten ved gravearbeid i nærheten av strømførende kabler i bakken.

Hva skal du gjøre i tiden framover?

Jeg er med i 190-studiet (5-årig forskningsprosjekt ved SSO i Tønsberg). Alle personene som er med i dette prosjektet ble delt i to grupper, der den ene gruppen skulle fortsette opplegget ved Evjeklinikken i 4 år, mens den andre gruppen ble henvist tilbake til SSO i Tønsberg. Jeg kom dessverre ikke i gruppen som ble henvist Evjeklinikken, og dette ble et hardt slag mentalt. Jeg hadde håpet på å kunne fortsette opplegget ved Evjeklinikken. Jeg tok opp saken med min primærlege, og han tok saken videre mot SSO. Jeg fikk da et ekstra 14-dages opphold ved Evjeklinikken. Etter at dette oppholdet var overstått, så tok jeg på nytt kontakt med min primærlege. Jeg følte at jeg hadde stor nytte av opplegget til Evjeklinikken, og håpet at det kunne la seg gjøre å få utvidet oppholdet. Det endte med at jeg fikk godkjent 1 års opphold ved Evjeklinikken gjennom Medisinsk avdeling ved Kristiansand Sykehus.
Målet mitt nå er å gå ned minst 25kg til.

Evjeklinikken ønsker Kjell Arild lykke til videre.

© 2020 Evjeklinikken