Pasienthistorier

 

Her kan du lese intervjuer med våre pasienter, og la deg inspirere av deres historier.

Ny livsstil gir resultater

Gyrid kom til Evjeklinikken første gang i august 2006. Hun har siden vært innom på jevnlige opphold, nå sist i uke 47. I løpet av denne tiden har hun endret livsstil, gått ned over 40kg, og begynt i ny jobb.
Her forteller hun om hvordan hun har opplevd møtet med Evjeklinikken, og litt om sine planer fremover.

Gyrid er 43 år, og kommer fra Kragerø. Hun vokste opp og bodde der frem til hun var ferdig med videregående skole. Da flyttet hun til Oslo, og jobbet ved Bankenes Betalingssentral. Noen år senere så fikk hun jobb i Oslo kommune, først i hjemmesykepleien, deretter som hjemmehjelpsleder. Hun overtok stillingen som ansvarlig for data opplæring i kommunen, og fikk etter hvert jobb i administrasjonen som første sekretær. Hun flyttet tilbake til Kragerø i 2004, sammen med sin samboer.

Hvordan kom du i kontakt med Evjeklinikken?

Da jeg flyttet tilbake til Kragerø, så tok jeg kontakt med min fastlege. Han fikk meg inn i overvektsprosjektet i Sandefjord (nå Tønsberg), og de henviste meg videre til Evjeklinikken. Jeg kom hit første gang i august 2006.

Hva gjorde at du bestemte deg for å komme hit?

Jeg følte behov for hjelp til å oppnå varig vektreduksjon. Jeg hadde allerede forsøkt flere slankekurer, men hadde ikke oppnådd den ønskede vektnedgangen. Da jeg ble henvist til Evjeklinikken, og fikk informasjon om deres filosofi og behandlingsopplegg, så bestemte jeg meg for å prøve det.

Hvordan har disse ukene vært?

Mitt inntrykk etter den første uken ved Evjeklinikken var at ”Dette opplegget vil fungere! Dette opplegget er gjennomførbart!” Jeg hadde fått en klar oppfattelse av at det var tanken om livsstilsendring, og ikke hurtig-slanking, som dannet grunnlaget for opplegget deres. Dette skyldtes i stor grad aktivitørene og personalet for øvrig, som la stor vekt på oppbakking og positive tilbakemeldinger. De hadde et oppriktig ønske om å gjøre hva de kunne for å hjelpe meg med å endre livsstil, og hjelpe meg til å holde motivasjonen oppe. På denne måten fikk jeg en følelse av at dette opplegget var mulig å gjennomføre, at det faktisk var mulig å få til. Og det var veldig motiverende.

Hva har du fått ut av Evjemodellen så langt?

Jeg har vært innom Evjeklinikken med jevne mellomrom siden første gang i 2006, altså litt over 2 år. I løpet av denne tiden har jeg gått ned 40 kg. Jeg føler at opplegget til Evjeklinikken, med repeterte opphold og oppfølging, har vært til stor hjelp.

Er det noe du spesielt har satt pris på?

For meg har oppfølgingen vært alfa og omega. Oppfølgingen og muligheten for å kunne holde kontakten gir en følelse av trygghet. At det er noen som bryr seg, og gir deg positive tilbakemeldinger og motivasjon. En annen viktig side er at man hele tiden får nye utfordringer, og får muligheten til å prøve nye ting. For eksempel innen trening, med nye øvelser og slikt. Jeg hadde ikke brukt en sykkel på lang tid, i frykt for å falle. Men her fant jeg motivasjon til å gjøre et forsøk, og det gikk jo veldig fint. Jeg begynte med små runder rundt på området, sammen med en aktivitør. Etter hvert som jeg ble tryggere så utvidet jeg sykkelturene, og tok sågar flere ganger turen innom Steinsenteret.

Hva skal du gjøre i tiden fremover?

Jeg begynte i ny jobb for seks uker siden. Faktisk så var det slik at da jeg kom hjem etter forrige opphold ved Evjeklinikken, så hadde jeg knapt rukket å komme inn døra før telefonen ringte. Det dreide seg om et jobbtilbud. Jeg ble kjempeglad, og måtte straks ringe til Evjeklinikken for å fortelle om nyheten.

Det var veldig fint for meg å kunne begynne å jobbe igjen. Dersom man ikke er i jobb, så er det vel ikke til å komme utenom at dagene kan bli lange. Selv om man trener daglig, så blir det mange timer som skal fylles med et innhold. Man kan for eksempel fort ende opp i sofakroken med en god bok. Og det er gjerne i slike situasjoner at fristelsene kan komme snikende, og man tar en titt i skapet for å se om man kan finne litt snacks

Men når man er i jobb så fylles dagene mye mer av seg selv. Arbeidsoppgaver, trening osv. Jobben har mye å si for trivselen i hverdagen, med hyggelige kollegaer og gøyale og utfordrende oppgaver. Tiden går raskere og man får gjort masse, noe som igjen gjør at man føler seg bedre. Det ble selvsagt en liten omlegging av hverdagsrutinene da jeg begynte i jobben, tidspunkter for måltider måtte forskyves litt etc. Men det gikk veldig fint. Så nå jobber jeg 3 dager i uken, og trener 5 dager i uken. Arbeidsdagen min starter ikke før etter lunsj, så da rekker jeg å kjøre en treningsøkt på formiddagen. Det å komme i jobb igjen har betydd veldig mye for meg. Jeg føler meg bedre, og har fått mer overskudd. Jeg føler rett og slett at jeg har fått bedre livskvalitet.

Hvis du skulle gi noen gode råd til en som var i samme situasjon, hva ville de vært?

Ta kontakt med fastlegen eller NAV, og be om å få en henvisning til Evjeklinikken. Her får man et helhetlig opplegg – både når det gjelder å lære om treningsopplegg og ernæring, men også med tanke på omsorg – det å bli sett og tatt vare på. Man treffer dessuten andre mennesker i samme situasjon og kan dele egne erfaringer og lære av andres. Man blir kjent med og skaper nettverk med andre mennesker. Selv har jeg har fått gode venner her, og har blitt med i en gjeng på fire venninner som har fått veldig god kontakt. Vi treffes flere ganger i året, og vi prates ofte i telefon eller over internett. Vi har til og med laget en tradisjon på at vi treffes på Odden Camping en gang hvert år. Siden det var på Evje at vennskapet oppstod, så virket det naturlig å treffes her.

Evjeklinikkens opplegg baserer seg på livsstilsendring, og ikke kun slanking. Det er derfor oppfølging og gjentatte opphold blir så viktig. Mange har sikkert forsøkt en vanlig slankekur på x antall uker. Hvis man skulle sprekke i løpet av kuren, så får man ofte dårlig samvittighet, og det er lett å tenke ”Jaja, det er jo bare 2 uker igjen av kuren uansett, så jeg kan vel like godt kutte ut først som sist”. Ved Evjeklinikken så lærer man å tenke og fokusere på endring av hverdagen, og at det ikke er snakk om å leve på en slankekur som skal vare resten av livet. Her har man tid til å kunne tenke kun på seg selv, og lov til å være litt egoistisk. Man får kort sagt muligheten til å kunne sette seg selv først, uten å skulle få dårlig samvittighet i forhold til familie og venner

En annen viktig del av ”pakka” er det å kunne strekke seg etter nye terskler, og nå dem – hele tiden med hjelp, veiledning og motivasjon fra aktivitørene og personalet ved klinikken. Man opplever viktigheten av det å sette seg delmål, og å kunne gi seg selv et klapp på skulderen når man når dem. I begynnelsen er det viktig at målene ikke blir altfor høye og vanskelige å nå. Det er bedre å sette seg mange små delmål, slik at de ikke blir uoverkommelige å oppnå. Det å nå et mål man har satt seg skaper en følelse av mestring som gjør godt for selvfølelsen og selvtilliten. I så måte synes jeg aktivitørene gjør en veldig god jobb, de er veldig flinke til å komme med motivasjon og positive tilbakemeldinger. Man føler at man blir sett og ivaretatt, selv når det er mange gjester inne ved klinikken.

Noe du vil tilføye, mål, opplevelser, osv?

Målet mitt er først og fremst å opprettholde den nye livsstilen. Jeg har også lyst til å jobbe mer. I dag har jeg en stilling på ca. 25 % og jeg ønsker i første omgang å øke denne til 50 %. Jeg må jo fortsatt ha tid til alle treningsøktene (5 ganger i uken).

En gledelig nyhet jeg gjerne forteller er at min Diabetes type II er nå så å si borte. Dette vises tydelig av de siste prøvene som er gjort. Slik sett så har tiden fra mitt første opphold ved Evjeklinikken og frem til i dag også hatt en klar helsemessig gevinst, i tillegg til selve vektreduksjonen.

Evjeklinikken ønsker Gyrid lykke til videre.

 

Evjeklinikken AS

Jørgen Løvlands veg 5,
4735 Evje

Tlf: 37 88 60 00

Telefontid:  man-tors kl. 09.00-11.00

E-post: post@evjeklinikken.no

Kontortid: man-fre kl. 08.00-16.00

© 2020 Evjeklinikken