«Nå starter livet!»

Kåre Bråten (59 år) fra Drammen klarte ikke si nei i jobben. Nå har han tatt tak og sier ja til helsa. Les mer om Kåres erfaringer etter året ved Evjeklinikken.

Kåre har vært kranfører i 42 år. Dette innebar mye stillesittende arbeid og mange reisedøgn. Han var en typisk «Ja» mann i jobb sammenheng.  I 2010 fikk han et hjerteinfarkt. Dette kom som et sjokk på ham. Han har aldri vært mye syk og plutselig fant han seg i en posisjon der han lå for døden. «Jeg slutta å røyke på sykehuset og har ikke røyka siden» sier Kåre.  Han ble henvist til Feiring klinikken der han skulle jobbe med angsten rundt dette med hjerteinfarktet og lære hvordan han kunne leve med det. Kurset varte kun en måned. Det endte med at han reiste rett hjem, tilbake til gamle vaner og overtidsjobbing igjen. Vekta snek seg på og han var fort tilbake i den gamle tralten med dårlig helse. Han utviklet etter hvert artrose i knær, skuldre og håndledd. 

Hva inspirerte deg til å legge om livet ditt?

«Jeg fikk beskjed av sykehuset og legen min om at jeg måtte ned i vekt. Jeg fikk delta på et dagtilbud for livsstilsendring. Der kom jeg i gang med trening ledet av fysioterapeuter. Jeg ble etter hvert sykemeldt pga. store problemer med smerter i brystet. Da satte legen foten ned og sa «Evjeklinikken next».»

Hvordan var møtet med Evjeklinikken?

«Da Jeg kom til Evjeklinikken forstod jeg fort at dette ikke var et hotellopphold. Jeg så at jeg nå hadde en jobb som måtte gjøres. Det å gjøre denne jobben sammen med andre i tilsvarende situasjoner har vært en stor fordel. På Evjeklinikken var det mange med ulike utgangspunkt, men alle jobba mot samme mål –  å få bedre helse.»

Hva er de viktigste tingene du har lært ved Evjeklinikken?

«Å holde seg i bevegelse. Jeg bestemte meg for å kutte fokuset på selve vektreduksjonen og heller fokusere på aktivitetsglede. Målet var å få tilbake pust og hjertekapasitet. Nå beveger jeg meg mye lettere. Nå kan jeg løpe der jeg før gikk, og jeg trenger slettes ikke å sitte for å få på meg sokkene lenger. Fokuset på riktig mat og mengder ligger hele tiden i bakhodet. Alt det vi ble terpa på og pugget ligger i bakhodet som en vaktbikkje. Jeg  har gått ned 10 kg til nå. Fokuset har ligget mye på kondisjonstrening. Jeg hadde 130 i maks puls, men har nå godt over 170 i maks puls. Dette merkes i det meste. Nå er trening og aktivitet som en rus for meg.»

Tenker du mye på veien videre?

«Klart jeg tenker på veien videre, man har da styrt med dette en stund og frykten for å mislykkes er jo absolutt tilstede. Jeg vet nå hva som må til. Jeg har bestemt meg for å trappe ned og kutte ut fokuset på å si ja til jobb, nå vil jeg heller si ja til helsa. Nå starter livet. Det som inspirerer meg er at jeg nå klarer å leke og sykle med barnebarna. Det er ikke lenger et ork å bli spurt med på turer. Jeg ser ikke bort fra at jeg investerer i en restplassuke om behovet melder seg. Det er godt å ha muligheten til å komme tilbake ved behov.»

Hva er dine beste råd  til andre som er i samme situasjon som du var?

«Du vil få svar på de spørsmålene du sitter med. Følg opplegget, både kostholdsråd og aktivitet! Jeg anbefaler Evjeklinikken på det sterkeste til alle arbeidshester og de som jobber på seg dårlig helse»

Evjeklinikken ønsker Kåre  lykke til på veien videre.

© 2020 Evjeklinikken