Jeg er stolt.

Siren Finsådal kommer fra Greipstad, men bor idag i Sogndal i Sogn og Fjordane. Her forteller hun sin historie, og hvordan hun har opplevd opplegget ved Evjeklinikken.

Vil du fortelle din historie, fram til du kom til Evjeklinikken?

Jeg har egentlig alltid vært overvektig. Jeg ble mer bevisst på dette etter hvert som jeg ble eldre, og har vel slanket meg helt siden ungdomsskolen. Jeg har imidlertid alltid levd et aktivt liv, og har trent både håndball og fotball helt fra 8-års alderen uansett hvor tung jeg har vært. Jeg gikk opp i vekt i tiden da jeg ventet mitt første barn. Etter hvert så vurderte jeg en slanke operasjon, og i 1986 fik jeg utført Gastric Binding. Dene operasjonen var svært vellykket i starten, jeg gikk ned mange kilo. Men etter en tid så begynte jeg å få plager som følge av operasjonen. Det ble faktisk så ille at jeg i 1991 fikk utført en re-operasjon for å bli kvitt plagene. Det fungerte mot plagene, men jeg gikk også opp igjen i vekt etter en stund.

Hvordan kom du i kontakt med Evjeklinikken?

En venninne av meg var inne til et 3 måneders opphold ved Ebeltoft, via overvektsprosjektet i Helse Øst (Sandefjord). Via fastlegen søkte jeg meg inn i prosjektet. Og dette førte meg så videre til Evjeklinikken. 
Mitt første opphold ved Evjeklinikken var i mars 2006. Dette var et 4 ukers opphold, og resultatet var oppløftende – jeg gikk ned 8.6 kg i løpet av oppholdet, og jeg var i gang. Høsten samme år flyttet familien til Sogn og Fjordane pga skolegang og dermed mistet jeg mitt sosiale nettverk av familie, venner og kollegaer.

Samboer og barn var på skole om dagene, og jeg ble dermed gående mye alene. Dette førte nok til en endring i spisevanene mine, og vekten gikk etter hvert oppover igjen. Satt mye alene og syntes synd i meg sjøl. Det må nevnes at jeg hele tiden førte en aktiv livsstil med mye turgåing i flott terreng, men kiloene kom sakte men sikkert på igjen.

Våren 2007 tok jeg kontakt med SSO (Senter for Sykelig Overvekt) i Tønsberg, og de fikk skaffet meg 2 opphold á én uke ved Evjeklinikken, én uke i mai og én uke i november. Dette ble dessverre for lite til å hjelpe meg med å oppnå en varig vektreduksjon. Så våren 2008 tok jeg kontakt med NAV, og etter en lang kamp mot et system som på den tiden ikke var særlig kjent med Evjeklinikken, fikk jeg til slutt tilbud om et 4 ukers opphold hos dere. Samtidig fikk jeg gjennom SSO i Tønsberg tilbud om et års-opplegg ved Evjeklinikken, og sa ja takk begge deler. Jeg har nå vært her i 4 uker, som utgjør mitt 2. opphold i års-opplegget ved Evjeklinikken. Så i dag bærer det hjemover igjen.

Hvordan har disse uken(e) vært?

Det har vært et fint opphold. Dette er første gang jeg har fulgt en fast gruppe i behandlingsopplegget, og det har jeg opplevd som positivt. Det var gøy å treffe igjen gruppa «mi» og ikke minst se på alle de gode resultatene den hadde, jeg gleder meg oppriktig på alles vegne.

På hjemmefronten så har jeg investert i egen helse, vi har gått til anskaffelse av både tredemølle og ro-maskin, og det er deilig å bare kunne ta seg en tur til «Sirens gym og trivsel» uten å måtte ut av huset. Mine erfaringer med trening er positive, trening gir glede, og at man ”blir litt gira”, på en positiv måte.

Jeg har sluttet å si ”Hvis jeg kommer ned til ønsket vekt…” og velger bevisst å snarere si ”Når jeg kommer ned til ønsket vekt”. Dette gjør noe… både mentalt og for holdningen min. Jeg blir mer bevisst og fokusert, og jeg har et tydelig og definert mål som jeg arbeider mot.

Selv når jeg har oppnådd den ønskede vektreduksjonen, kan jeg ikke bare slippe tak i livsstilen som har gjort dette mulig. Sånn sett er dette et livslangt prosjekt, som må opprettholdes (via å være seg bevisst hva angår trening, aktivitet og rett kost) for å holde den ønskede vekten, og ikke gå opp igjen. Men det skal bli fint å komme ned i ønsket mål – slik at man slipper å tenke på at vekten skal ned mer, men kan fortsette ved å være bevisst på å holde vekten ved like, og ikke gå opp igjen.

Jeg er så heldig å ha en samboer som «jobber» sammen med meg, og motiverer meg til å stå på både når det gjelder trening og kosthold. Det betyr veldig mye for meg. Selvfølelsen min er blitt mye bedre og jeg er stolt av meg selv for det jeg har fått til, men det har ikke kommet av seg selv. Jeg jobber målrettet hver eneste dag for å komme ned til ønsket vekt, og det er ikke alltid jeg har like lyst til å trene, men jeg gjør det allikevel og oppnår derfor gode resultater.

Jeg har alltid fokus på hvorfor jeg er her ved Evjeklinikken: Jeg er her for min egen del ikke for naboen. Når man er her, så blir man jo kjent med nye mennesker og får etter hvert kanskje en ganske sterk gruppefølelse og det kan være lett å bli «distrahert» av andres problemer – ikke det at jeg ikke bryr meg om andre, men her og nå er det meg det gjelder. Da er det viktig å holde fokus på seg selv. Da blir det nok lettere å oppnå gode resultater.

Hva har du fått ut av Evjemodellen så langt?

Takket være den modellen er jeg snart i mål, selv om jeg aldri vil komme i mål, for dette må jobbes med hele tiden.

Er det noe du spesielt har satt pris på?

Alle de fantastiske aktivitørene som holder ut med all sytingen og klagingen som kommer fra oss «innsatte» med jevne mellomrom, og den gleden og positiviteten de sprer om seg med uansett humøret vårt.
Også har det vært utrolig gøy å få lov til å oppleve fremskritt som enkelte av gjestene gjør, den gleden……………

Hva skal du gjøre i tiden framover?

Nå skal jeg fortsette på den gode stien jeg er inne på, den med trening og kosthold, det er jo den rette vei å gå.

Hvis du skulle gi noen gode råd til en som var i samme situasjon, hva ville de vært?

Jeg har lært meg noen små setninger mens jeg har gått alle disse milene langs Evjes stier og veier. 
Husk at det er ingenting som kommer av seg selv.
Det finnes ingen snarveier til ett sunnere liv 🙂

Noe du vil tilføye, mål, opplevelser, osv?

I år er jeg så heldig å ha blitt invitert til å løpe Holmenkollstafetten sammen med Evjeklinikken og det gleder jeg meg noe veldig til.

Evjeklinikken ønsker Siren lykke til videre.

© 2020 Evjeklinikken