Alder ingen hindring!

Harry. B. Helleland, 70 år fra Froland er et levende eksempel på at alder ikke er noen hindring. Les hvordan han har jobbet seg gjennom kampen mot kiloene.

Harry Helleland begynte å legge på seg i 69 da han bestemte seg for å slutte å røyke.

”Det var så ille en dag at jeg kunne lese av nikotin avtrykket på t-skjorten der hvor lungene var plassert. Dette gjorde såpass inntrykk at jeg bestemte meg for å slutte på dagen. Jeg husker fremdeles lukta fra klærne mine.”

Helleland har i mange år vært svært aktiv innen for politikken og utallige andre tillitsverv. Med mye reiser, mat på hoteller og stress hadde nok dette også litt å si for vektøkningen.

”Mye av 80 årene var jeg marsj entusiast. Da veide jeg ca.120kg .Jeg var aktiv og gikk ofte lange turer hver helg. Enkelte lurte på hvordan jeg kunne klare å gå på beina med min vekt, men jeg sa bare at enkelte går med ryggsekk mens jeg går med magesekk. Det gikk bra i en 10 års periode, men så var jeg plutselig oppe i 140 kg og fikk store plager med knærne, jeg hadde masse vann i kroppen og dette gikk ut over aktivitetsnivået. Jeg mistet etter hvert kontrollen. Det ble for mye god mat og et for stillesittende liv. Jeg har alltid vært en livsnyter, glad i familie sammenkomster . Har 4 barn og 9 barnbarn. For 6 år siden ble jeg pensjonist, Plutselig tok alle hensyn til meg. Jeg kom på trygd og følte meg sykeliggjort. Alle var for snille med meg. Vekta var omsider så høy at jeg var ved å gi opp. Jeg orket ikke mer”

Legen som han har hatt i 27 år tok tak i situasjonen og søkte ham til et opplegg i Mandal.

” Det var under protest at jeg gikk med på det. I Mandal fikk jeg klar beskjed om at kroppen var ved å si stopp og at jeg ville dø hvis noe ikke ble gjort”

Han ble innsøkt til operasjon via overvekts prosjektet i Tønsberg. Han satte seg inn i alt som fantes av teorier og informasjon, men fikk kun den beskjeden at han var for gammel til å gjennomføre et slikt inngrep.

”Jeg måtte ned 15% i vekt for å nå BMI og innså at jeg måtte klare dette selv.”

Han var for flere år siden innom Tonsåsen 1 gang og Jeløya 2 ganger

I uke 48 2006 Startet Helleland sin livsstilsendring . Han fulgte Evjeklinikkens filosofi og logikken til pungt og prikke og har klarte å gå ned 44 kg på 44 uker. Han snakket med legen i Tønsberg ,som var overbegeistret, om å komme til Evjeklinikken og fikk dette innvilget på grunn av sin gode innsats. Han har nå et mål om å gå ned 6 kg til for komme opp i en samlet vektnedgang på 50 kg. Da vil han veie 125 kg. Drømmen videre blir da å klare de siste 25 kiloene med en gjennomsnitlig nedgang med ½ kg i uka.

”Det er viktig å tenke livsstils endring i stedet for slanking. Har man stram disiplin, med faste måltider og faste rutiner på aktivitet kan ikke dette slå feil. Det finnes håpløse tilfeller, men det er aldri for sent å gjøre noe med situasjonen sin” sier Helleland.

Han planlegger å forsette å engasjere seg innenfor politikken og vil framover jobbe for å informere og inspirere bevilgende myndigheter og andre politikere til å jobbe mer forebyggende innenfor områder som har med overvekts problematikk og gjøre.

Evjeklinikken takker for intervjuet og ønsker Harry lykke til videre på veien.

© 2020 Evjeklinikken