4-års jubileum

En oppmuntring til alle pasienter ved Evjeklinikken.

Søndag 15. januar 2011 var jeg på en nydelig skitur i vakkert skogsterreng i Finnemarka i Lier. Det er blitt mange turer der de siste årene, både med ski og sykkel. Det spesielle med akkurat denne datoen var at for nøyaktig 4 år siden startet mitt ”nye” liv og det fikk meg til å tenke tilbake på tiden som har gått.

Jeg møtte opp spent, usikker og litt skjelven til første time ved Evjeklinikken 15. januar 2007. Med sykelig overvekt, to desimalpoeng fra diabetes 2 og andre risikofaktorer jeg ikke kjente til selv engang. Men i løpet av motivasjonsuken forsvant både spenning og usikkerhet. Nå satt jeg inspirert og forventningsfull i bilen på vei hjem, klar til å starte livsstilsendringen. Med dagbok og kunnskap nok til å leve aktivt og sunt de første tre månedene. Siden ble det gjentatte opphold ved Evjeklinikken (EK). Jeg var gjest ved klinikken ni uker fordelt på to år, siste opphold var januar 2009.

Nå – fire år senere – sitter jeg ved kjøkkenbenken og skriver en liten hilsen til alle dere som er gjester ved EK nå, som har vært der og til dere som kommer til å gjeste klinikken i framtiden.

Det er vinter og snøen kler åker og eng med sitt vakre hvite teppe. Småfuglene rett utenfor vinduet mitt spiser av maten jeg har hengt opp. De hopper og danser i syrinbusken – de kvitrer i kor og lengter etter våren. Det ligner litt på meg, tenker jeg: Jeg spiser deilig mat og lever et aktivt liv. Og lengter etter våren og sykkelturene som venter. Kanskje kvitrer jeg litt, jeg også? Det er ikke rart, når livet mitt har tatt en så hyggelig vending.

Jeg er ikke en ”super-ny-livsstils-perfeksjonist” som spiser grønt og sunt til enhver tid, livredd for å leve og nyte. Neida, i dag ble det en vaffelplate som «mellommåltid» og det smakte utrolig godt! Men fortsatt er undervisningen jeg hørte ved EK en del av min bevissthet og minner meg om hva jeg bør gjøre i hverdagen. Hverdag er de 90 prosentene av livet mitt som IKKE er helg og fest. Riktignok kvitrer jeg ikke hele tiden og noen ganger er det et skikkelig ork å ta på treningstøy. Men; JEG GJØR DET ALLIKEVEL! Og det har vært nøkkelen til å holde vekten nede og motet oppe i disse årene.

Min plan for å gjennomføre livsstilsendringen hadde to punkter: 1. HØRE og 2. GJØRE! Topunktsplanen min har fungert i fire år nå – og den planen har jeg tenkt å holde meg til. Det er ingen som har kommet med et godt argument for at jeg skal gi opp denne planen – ikke meg selv engang. Selv ikke når fristelsene står i kø og motløshet vil trenge seg på. Jeg vil GJØRE det jeg fikk HØRE.

Hør og gjør du også! Det er verdt alle offer og all svette. Ømme muskler vil skrike og magesekken kommer til å hyle, men ikke lytt til de lydene. Lytt heller til undervisningen og ta til deg all inspirasjonen som er tilgjengelig for deg som gjest ved Evjeklinikken. Begynn i dag. Sett deg et mål. Hør og gjør!

Stå på! Det er ALLTID for tidlig å gi opp!

Hilsen Trude

 

© 2020 Evjeklinikken