Fisk og sjømat

 

Det finnes flere næringsstoffer i fisk og sjømat som vi finner i svært få andre matvarer. Det gjelder spesielt vitamin D, jod, selen, sink, vitamin B12 og proteiner av høy kvalitet. 

Spiser du fisk til middag, erstatter du det med andre middager som kan inneholde mer mettet fett og sukker.

Fisk bidrar dermed til at du får dekket behovet for viktige næringsstoffer, samtidig som et fiskemåltid kan være med å redusere inntaket av mettet fett og sukker i kostholdet ditt.

 

Helsedirektoratets kostanbefaling er å spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram fisk i uken. Alternativt kan fisk som middag erstattes med tilsvarende mengde fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent en middagsporsjon. Minst 200 gram bør være feit fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Mengden fisk i fiskeprodukter inngår i anbefalingen, og fiskepudding, fiskekaker og fiskeboller inneholder en varierende andel fisk. 

Skalldyr og annen sjømat er ikke inkludert i de anbefalte 2-3 porsjonene fisk. Slike matvarer har imidlertid ofte et gunstig innhold av næringsstoffer og kan gjerne inngå i et variert kosthold.

 

Marine omega-3 fettsyrer forebygger hjerte- og karsykdom og er viktig for synet og hjernefunksjonen. Feite fiskearter, særlig makrell fanget om høsten, er svært gode kilder til marint omega-3.

 

Vitamin D er viktig for god beinhelse og flere studier viser også at vitamin D kan ha flere positive effekter knyttet til vår mentale helse. Sild er på toppen når det gjelder innhold av vitamin D.

 

Jod er viktig for normal utvikling og styrer energiomsetningen i kroppen vår. Torsk er best når det gjelder innhold av jod. Videre indikerer ny forskning at torskefilet kan motvirke diabetes type 2.

 

Krabben er rik på sink, og sink påvirker testosteron-nivået i kroppen. 100gram krabbe inneholder 4 ganger dagsbehovet ditt av selen. Selen trenger vi bl.a. for at skjoldbruskkjertelen skal produsere hormoner som regulerer stoffskiftet vårt.

 

Ettersom de ulike fiskeartene og sjømaten er rik på ulike vitaminer, mineraler og sporstoffer bør man spise ulike typer fisk og sjømat.

 

Hvis du er interessert i hva de ulike fiskeartene, fiskeproduktene og sjømatproduktene inneholder, kan du finne informasjon om dette i Sjømatdata via nifes.no.

 

 

Innhold av fett og proteiner

Innholdet av fett er svært varierende, fra 0,2g per 100g i hvit fisk til 30g per 100g i feit fisk.
Innholdet av proteiner ligger mellom 10 – 20g per 100g.

 

2015_uke_12_bilde_1.jpg

 

 

Kilder:

Nifes.no:

Hvilken fisk er sunnest?

Nifes.no: Hvorfor spise sjømat?
Godfisk.no    Fakta om fisk, Norsk sjømat.

 

 

 

 

 

- Evjeklinikkens fagteam