Kostholdsplanleggeren

 

Kostholdsplanleggeren er utviklet av helsedirektoratet og mattilsynet. Du finner verktøyet på https://www.kostholdsplanleggeren.no/. Du trenger ikke å laste det ned, da det er nettbasert.

 

Dette er et kostberegningsprogram utviklet for å vise, beregne og sammenlikne næringsinnhold i matvarer, retter, måltider og dags- og ukeinntak (menyer). Programmet er blant annet beregnet til bruk for de som ønsker å vurdere og planlegge eget kosthold.

 


Hva kan kostholdsplanleggeren hjelpe meg med?

 

Kostholdsplanleggeren kan være et nyttig verktøy for å sjekke energi - og næringsinnholdet i matvarer man spiser ofte, eller for å sammenligne en matvare med en matvare man ønsker å bytte til. Det er mange som får seg noen AHA opplevelser når de ser nærmere på matvarer og når de sammenligner matvarer!

 

Dersom man spiser lite variert, eller har matvaregrupper man av ulike årsaker ikke har i kostholdet sitt kan man legge inn det man spiser som en ukesmeny for å se om man treffer behovet sitt for energi- og næringsstoffer.

 2016_uke_09_bilde_1.2.png


Hvordan forholder kostholdsplanleggeren seg til Interaktiv?

 

NB: Dette er ikke ment som et sted man skal loggføre alt man spiser, loggføringen skal fortsatt gjøres i interaktiv! Programmet er kun ment for å lære mer om energi- og næringsinnholdet i maten vår. Husk også at det ikke er noen profilvalg for vektreduksjon, så energianbefalingen programmet gir vil være høyere enn det dere skal forholde dere til (for vektreduksjon: 2000/2200 kcal)

 

Kostholdsplanleggeren er et supplement som gir mange muligheter til å lære mer om kostholdet sitt og om næringsinnholdet i matvarer. Jeg anbefaler å ta en titt, så kan man prøve seg litt frem.

 


Kostholdsplanleggeren i praksis:

 

LOGG INN ELLER REGISTRER DEG
Du kan enkelt registrere deg på Kostholdplanleggeren.no med e-postadresse og passord. Du kan også registrere deg ved å bruke din Facebook- eller Googlekonto.

 

HVA INNEHOLDER MATEN?
Sammenlign innholdet av energi og næringsstoffer i matvarer og retter. (Kan brukes uten innlogging.) Velg profil etter kjønn, alder og livssituasjon og aktivitetsnivå. Velg inntil tre matvarer eller retter fra Matvaretabellen eller egne opprettede matvarer eller retter. Velg mengde ut fra gitte valgmuligheter i mengdevelger. Sammenlign innholdet av energi og næringsstoffer for inntil tre matvarer eller retter med anbefalingene for kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

 

LAG EN UKEMENY
Velg profil etter kjønn, alder, livssituasjon og aktivitetsnivå. Du kan velge mellom 149 profiler. Opprett en ukemeny og gi den et navn. Registrer matvarer og retter i måltider i din ukemeny. Du kan opprette en eller flere dager. Velg mengde ut fra gitte valgmuligheter i mengdevelger. Sammenlign innholdet av energi og næringsstoffer i ukemenyen din med anbefalingene for kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

 

EVJEKLINIKKENS MENYER
Du kan laste ned menyer for en vanlig dag etter Evjeklinikkens anbefalinger. Menyene kan du også lagre, redigere og velge en annen profil for hvis du registrerer deg på Kostholdsplanleggeren. Evjeklinikken deler oppskriftene sine på Interaktiv. Dersom det er ønske om å få næringsberegnet retter så er det mulig å legge til link slik at du enkelt kan importere rettene til Kostholdsplanleggeren for å se nærmere på næringsinnholdet. Du kan også bruke rettene i din ukemeny i kostholdsplanleggeren. Kom gjerne med ønsker om retter fra Interaktiv som du ønsker å få næringsberegnet!

 

Meny kvinne finner du her:
https://www.kostholdsplanleggeren.no/weekmenus/view/qc6pxRqc#!/day/day.monday

 

Meny mann finner du her:
https://www.kostholdsplanleggeren.no/weekmenus/view/MTnErAKT#!/day/day.monday

 

MINE UKEMENYER / MINE RETTER / MINE MATVARER / MINE NÆRINGSSTOFFER
Du kan se nærmere på ukemenyene/rettene du har opprettet. Du kan også lage en ny rett, samt legge til egne matvarer eller næringsstoffer.

 

2016_uke_09_bilde_2.png

 

2016_uke_09_bilde_3.png

 

2016_uke_09_bilde_4.png

 

Vi håper at dette kan være et supplement for de som synes det er gøy å lære mer.

 

 

- Evjeklinikkens fagteam