Snu negativt til positivt

Skrevet av Linda Marie Ødegård, helsesekretær ved Evjeklinikken.

Her vil jeg fortelle en sann fortelling til deg. Den handler om en dame som fikk sitt liv snudd på hodet da hennes mann kom og sa at han ville skilles. «Denne historien har jeg hørt» tenker du sikkert, men nei,
det har du nok ikke! Et fåtall klarer å utrette det som denne kvinnen har fått til i en slik situasjon.

Denne kvinnen er sterkt overvektig, har et barn og jobb. Helsen er nedadgående, alt er tungt. Hun spiser store måltider, ligger på sofaen og aktiviteten er så å si på null.

Plutselig en dag så kommer mannen og sier at han vil reise fra dem. Kvinnen går rett i sjokk da dette blir som lyn fra klar himmel.

Dagen etter at «nyheten» kom, så trengte kvinnen naturligvis trøst, og var med sine venner og familie. Det ene familiemedlemmet sa at «Vi må ut og gå tur, det gjør underverker for psyken din». Som sagt så gjort, og det ble starten på et nytt kapittel for denne kvinnen.

Hun bestemte seg der og da for at hun skulle snu det negative til noe positivt. Hun ville forandre på livsstilen sin, slik at hun kunne ta vare på seg selv og barnet.

Hun la om kosten og begynte så smått med gåturer. Disse gåturene ble lengre og lengre for hver dag. Siden trening ikke var det store, så holdt hun seg til disse turene. Hun gjorde også andre ting som hun aldri før hadde drømt om å gjøre. Selvtilliten økte i samme takt som kiloene raste av.

Hun var på en konsert, hvor personer som ikke omgås henne så ofte mente at hun måtte ha tatt slankeoperasjon, for hun var jo ikke til å kjenne igjen. Men svaret var nei, hun hadde bare valgt å gjøre noe negativ til noe positivt.

Min mann spurte henne hva hun hadde gjort, da det var ingenting igjen av henne. Hun svarte: «Jeg bestemte meg for at noe måtte gjøres. Ja, jeg er streng med meg selv - ingen kaker, ingen chips og ingen sjokolade. Men jeg er på ingen måte noen fanatiker. Er jeg hos noen og de serverer fløtegratinerte poteter, så spiser jeg disse. Jeg er heller forsiktig hjemme. Jeg forsyner meg én gang og blir mett. Jeg orker ikke å gå sulten, så det gjør jeg ikke heller.» Så spurte jeg om hun var ute og går hver dag? «Nei, denne uken har det kun blitt én gang. Jeg har ikke fått det til annerledes på grunn av barnet mitt.»

Jeg besøkte henne i går, og hun stråler! Hun har fått en ny vår selv om hennes mann har dratt fra henne. Hun snudde noe negativt til å bli det mest positive som kunne ha skjedd med henne på lang lang tid.

I skrivende stund (oktober 2014) har hun gått ned 49.5 kg. Dette siden mars 2014. Kun med små enkle grep som ikke koster henne all verden. Noen dager er hun "kjesken" som hun sier, og da kan hun til nød ta seg en liten rute med 70 % sjokolade, men det er langt mellom disse dagene.

Jeg har fått lov til å skrive denne historien slik at du også kan se at det går an. Jeg er kjempestolt av min gode venninne som har klart alt dette på egenhånd. Det jeg er mest stolt av, er at hun har klart å snu det negative til det positive.