Planlegger du ferien din?

Skrevet av Carl Tønnes Svanes, aktivitetsveileder ved Evjeklinikken.

Er du som meg, så bruker du gjerne timer foran dataskjermen for å finne den perfekte feriedestinasjonen til en billig penge. Reisen skal grundig tilpasses og planlegges. Man skal jo også oppleve en del, så man hiver seg over alt av brosjyrer og kart for å få mest mulig ut av ferien. Er passet i orden? Ops, det glemte jeg osv.

Når man så kommer fram og tenker at dette blir en fin, aktiv og sunn ferie, så blir man kanskje møtt av
40 grader i skyggen med 90 % luftfuktighet. Badestrendene og bassengene er overfylte og det er nesten ikke sjans til å røre på seg. Så skal man spise, men hvor er butikkene, og for noen priser det var der da, har de ikke grovt brød??, det er jo mye billigere å spise ute jo, osv…
Man kommer gjerne til en restaurant der man møter en buffet der det bare er å forsyne seg til man sprekker, og etterpå så er man alt for mett til å gå rundt, så man tar seg heller en øl og en drink og ser på livet i stedet
og «sånn går nu dagan».

Ferie skal være en adspredelse fra et hektisk liv og en mulighet til å nyte sol og varme. Ferie skal ikke være tid for slankekurer og dietter, men det er lov å planlegge litt likevel, både for å spare penger og for å spare kalorier som ellers ville lagt seg på stumpen. Ferie er for de fleste ikke noe nytt. Man vet hvilke feller man kan gå i og prøver å unngå disse allerede fra planleggingsstadiet av.


Hva med å ta med kost og aktivitet med i planleggingen og beregningen i år?

Klart du skal kose deg på ferie, men nå tenker jeg på «overraskelsene» man kan dulte borti på mat og aktivitetssiden. Hvor er butikkene, hva er utvalget, er det noe jeg kan ha med hjemmefra? Maten blir jo spist opp og etterlater god plass til shoppingvarer i kofferten på hjemturen. Hva er prisene osv.
Når det kommer til aktivitet går det jo an å legge destinasjonen til et sted der man har mulighet til å bevege seg ut over tilbudet om klyngetrening med den solbrune muskuløse svenske guiden Steffan.

Husk at det er flere hverdager enn fridager og helgedager i livene våre. Dersom du klarer å holde på de gode vanene når du er hjemme, kan du gjerne «skeie ut» litt i ferien. Det er likevel en god regel å spørre seg selv om kaloriene du inntar er verdt det?

  • Er de verdt det, så spis dem med god samvittighet!
  • Er de ikke verdt det, så ”spar” dem til senere og nyt det du velger å spise.