Økonomitips for en rimeligere jul

Skrevet av Kristina Lauvdal Vaagenes, sosionom ved Evjeklinikken.

Nå er det snart jul igjen! Lommeboka får utvilsomt kjørt seg denne tiden, og mange bruker mer penger enn de egentlig ønsker.

Her kommer noen tips for en litt rimeligere julehøytid.

 

Planlegg julens utgifter:

Lag gjerne et julebudsjett slik at du har en oversikt over hvor mye du kan bruke på julekosen. Dette gjelder like gjerne handling av matvarer som oversikt over hvem du skal handle julegaver til, og for hvor mye til hver person. Avtal gjerne makspris.

 

Gjør kupp på julegaver:

Begynn gjerne tidlig slik at du har tid til å sammenligne priser i ulike butikker. Prisene kan variere mye fra butikk til butikk. Handle neste års julegaver på januarsalg!
Gjør et nettkupp! Det kjøres ofte tilbud på nett, og prisene kan være lavere enn i ordinære butikker. Sammenlign gjerne priser på prisjakt.no eller kelkoo.no. NB! Husk å bestille i tide slik at gavene kommer frem før jul.

 

Begrens barns gaver:

Små barn aner ikke hva gavene koster, og bryr seg heller ikke om det. De fleste norske barn får svært mange julegaver, det kan være bra å begrense gavedrysset.

 

Gi bort tid eller hjemmelagde julegaver:

Gaver trenger ikke koste mye. Tid er for mange like verdifullt som penger. Gi en opplevelse, en avtale om å gjøre noe hyggelig sammen.
Eks: klippekort på skogsturer, barnevakt, matlaging, filmkveld osv.

 


Med ønske om en riktig god julehøytid!