Marshmallow-mannens strategi

Skrevet av Tim Grevenstuk, fysioterapeut ved Evjeklinikken.

Det kan være vanskelig å stå imot de daglige fristelsene. Det ender gjerne med at vi gir etter i møte med potetgull, sjokolade, smågodt, Facebook, TV-en eller sofaen. Et nøkkelord for å klare å utsette det vi ønsker oss akkurat nå for å oppnå en fremtidig belønning er selvkontroll.


Det første eksperimentet for å utforske menneskes viljestyrke var den såkalte marshmallow-testen som ble gjennomført på slutten av 60-tallet. Testen handlet om å studere på taktikker som barn valgte i kampen mot fristelse. Barn fikk velge en av flere godbiter, for eksempel en marshmallow. Så ble barnet plassert på en stol med marshmallowen foran seg. En voksen forklarte «Jeg forlater rommet, og mens jeg er borte kan du velge å spise marshmallowen. Men dersom du ikke har spist den når jeg kommer tilbake, vil du få enda en marshmallow». Det anbefales å se på filmopptakene av testen videoer som ble lagt ut på YouTube.


Testen vakte ikke oppsikt før noen år senere. Da fant man helt tilfeldig at barna som holdt lengst ut i testen gjorde det bedre på skolen. Så begynte man å følge marshmallow barna gjennom tenårene og inn i voksenlivet. Mønsteret fortsatte: barna som holdt ut lengst var mer selvsikre, modne, oppmerksomme, bedre i stand til å planlegge og til å takle motgang. Som voksne hadde de mindre rusproblemer, mer utdannelse, og betydelig lavere risiko for overvekt. Hemmeligheten bak et bedre liv: selvkontroll.


Walter Mischel, den amerikanske psykologen som gjennomførte testen sier at det er vitenskapelig bevist at mennesker som sliter i helt konkrete situasjoner kan lykkes dersom de har gode strategier for hånden. Han sier at vi kan alle velge mellom to ulike mentale prosesser når vi skal forholde oss til fristelser: en kjølig og en varm. Han bruker sine egne svakheter, sjokolademousse, som eksempel: Gjennom det varme systemet vil mousse være en silkemyk, luftig, søt og uimotståelig dessert. Sett gjennom det kalde systemet derimot: en brunfarget, stivpisket krem tilsatt kakaopulver og gelatin, med 400 kalorier.


Lær deg å «kjøle ned» fristelsene, da vil de bli enklere å motstå.