Kosttilskudd – for slankere lommebok?

Skrevet av Kristina Lauvdal Vaagenes, sosionom ved Evjeklinikken.

De fleste av oss ønsker oss god helse, enn sterk, sunn kropp og overskudd til å håndtere hverdagens aktiviteter og gjøremål.
Normalt sett er oppskriften for å oppnå dette ganske enkelt: 

  1. Nok søvn/hvile 
  2. Variert og sunn kost
  3. Tilstrekkelig fysisk aktivitet/trening


Likevel kan det for noen i perioder være utfordrende å finne tid, krefter eller motivasjon til å gjennomføre disse enkle trinnene. En fristende- og svært tilgengelig- løsning kan være å benytte seg av kosttilskudd. På tross av stadig flere tilgengelige produkter, anbefales det å holde seg til et variert og sunt kosthold, noe som for de fleste vil sikre inntaket av de næringsstoffene som kroppen har behov for, sammen med normal fysisk aktivitet. For enkelte vil tilskudd av vitamin D, kalsium, jern eller omega 3 være nødvendig. Da burde oppstart av tilskudd eller et multivitamin diskuteres med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.


Uavhengig av eventuelle helsemessige resultater ved bruk av kosttilskudd, vil det i de fleste tilfeller resulterer i en slankere lommebok. Ofte blir det tilbudt gratis prøvepakker hvor det blir lovet uforpliktende medlemskap, noe som dessverre ikke alltid stemmer. Man kan bli lurt inn i løpende abonnementer med betalingsforpliktelser som koster oss dyrt.


Under følger noen eksempel på hvor store kostnadene kan være.

Produkt Virkeområde Pris i kroner pr. måned    Pris i kroner pr. år
Chili Burn 60 tabl.    Kaloriforbrenning 265,- 3180,-
30 DAYS PLUS «slankepille» 399,- 4788,-

TONALIN CLA

 

Redusere kroppsfett  

  

451,- (4 tabl. daglig)

678,- (6 tabl. daglig)

5412,-

8136,-

Priser hentet fra Vita.no den 15.09.15.

 

 

 

 

 

 

Oversikten er ikke utfyllende, og ofte anbefales bruk av flere tilskudd samtidig. Da blir det naturlig nok enda mer kostbart. De fleste produsenter av kosttilskudd lover heller ikke resultater uten at tilskuddet samtidig kombineres med trening og et variert og sunt kosthold. Det innebærer en livsstilsendring som (kanskje) i seg selv vil gi resultater i det lange løp.

Om de ulike tilskuddene holder hva de lover får være opp til andre enn meg å vurdere, og det må være opp til hver enkelt av oss å vurdere hvordan vi vil forvalte pengene våre. Jeg for min del, vil bruke pengene på strikketøy!

 

Ønsker du mer lesning kan følgende artikler anbefales: