Filosofien om syltetøyglasset

Anbefalt av idrettspedagog ved Evjeklinikken.

Når hverdagens stress virker uoverkommelig, når 24 timer i døgnet ikke strekker til – husk filosofien om syltetøyglasset!

 

2016_uke_18_bilde_1.jpg


En lærer sto foran sin klasse med et knippe ting. Da timen begynte tok han, uten å si et ord, frem et tomt syltetøyglass og begynte å fylle det med golfballer. Da han var ferdig spurte han klassen om glasset var fullt, klassen var enig om at det stemte. Så begynte læreren å fylle glasset med småstein, han ristet litt på glasset slik at småsteinene fordelte seg mellom golfballene. Deretter spurte han klassen om glasset nå var fullt, og det mente klassen at det var. Nå fant læreren frem litt sand og tømte oppi glasset. Sanden fylte naturligvis de resterende hulrom i glasset. Igjen spurte han om det var fullt. Klassen svarte enstemmig «Ja». Deretter fant læreren frem 2 kopper kaffe og tømte i glasset, det fylte selvfølgelig opp de hulrom som var mellom sandkornene. Klassen humret…

«Nåvel» sa læreren da latteren stilnet. «Forestill dere nå at dette glasset representerer deres liv. Golfballene er de viktige tingene, familie, kjærester, barn, god helse, venner og hobbyer. Rett og slett ting som hvis alle andre ting gikk tapt fortsatt ville gi dere et lykkelig liv. Småsteinene er andre ting av betydning, som jobb, hus, bil osv. Sanden representerer alle andre småting. Læreren fortsatte: «Hvis dere putter sand i glasset først, er det ikke plass til hverken småstein eller golfballer. Det samme gjelder i livet forøvrig. Hvis dere bruker all energi og tid på små ubetydelige ting, får dere aldri plass til de tingene som er viktige. Vær derfor oppmerksom på hvilke ting som er viktig for deres lykke. Lek med ungene. Ta vare på helsen din. Inviter din kjære ut på middag. Bruk tid på hobbyen din, for det vil alltid bli tid til å gjøre huset rent. Prioriter golfballene, for resten er bare sand.»

En av elevene rakte så opp armen og spurte hva kaffen skulle representere. Læreren smilte: «Jeg er glad du spurte. Det er bare for å vise at uansett hvor travelt livet måtte virke, så er det alltid plass til et par kopper kaffe med en venn.»

 

Kilde:

Teksten og bildet er hentet fra Viralomania.com