Bli med på en liten tur!

Skrevet av idrettspedagog ved Evjeklinikken.

Bli med på en liten tur!

 

 2016_uke_23_bilde_1.jpg


Forestill deg at du kommer syklende. Du har det travelt, du skal rekke an avtale og er sent ute.
Plutselig hører du en vislende lyd… Jo, sykkelen er punktert… Aghhh!!!!

Hva gjør du:

  1. Du kaster sykkelen fra deg og setter deg ned i veikanten. Det er ingen vits i å gjøre noe som helst, du kommer aldri frem i tide.
  2. Du punkterer det andre dekket også. Når sykkelen skal være så vanskelig, kan det være det samme, da kan du like godt ødelegge den.
  3. Du finner frem verktøy og ekstra-slangen du hadde tatt med i tilfelle du skulle punktere og fikser det punkterte dekket. Du blir litt forsinket, men kommer frem til møtet til slutt.
  4. Du parkerer sykkelen et trygt sted og planlegger å hente den igjen senere, ringer og flytter møtet til i morgen og går hjem igjen.
    På veien planlegger du hvordan du skal få sykkelen til å kjøre igjen.


De færreste ville velge alternativ 1 eller 2 hvis de kom ut for dette på sykkel. Likevel er det mange som har opplevd å gjøre det når de har opplevd «punkteringer» på sin vei til en ny livsstil. Det er lett å tenke at
«Da kan det være det samme, jeg kommer aldri frem nå» når man gir etter og ikke klarer å motstå fristelser. Når man først har tenkt denne tanken, er det ikke langt igjen til å gi blaffen og kaste de gode intensjonene og alt det man faktisk har fått til ut med badevannet.

Men sammenligner man kroppen sin med en sykkel blir det tydelig at det gir lite mening å sette seg ned og gi opp, eller til og med punktere det andre dekket. Da tar det jo mye lengre tid og koster mye mer krefter å få den i stand igjen.

Det å feile er en del av det å lære, og livsstilsendring handler om å lære – hele livet. Derfor er erfaringer uansett hvor kjedelige de oppleves der og da noe man kan lære av. Det handler om å kunne tilgi seg selv, og heller tenke: «Det var kjedelig, men skjedd er skjedd. Hva gjør jeg nå for å komme raskest mulig «opp på sykkelen igjen» og tilbake på sporet mot den nye livsstilen jeg ønsker meg?»

Noen ganger må man akseptere at man ikke kan gjøre så mye med situasjonen der og da. Man var uforberedt på at dette kunne skje og må finne en løsning på problemet der og da, og så heller komme tilbake og hente seg inn når den pressede situasjonen er over - som i alternativ 4. Deretter kan man lære av opplevelsen og forberede seg på at dette er noe som kan skje, og finne måter å overkomme den slags utfordringer på. I alternativ 3 var det mulig å fikse opp i situasjonen og fortsette turen videre mot målet bare litegrann forsinket. Sånn er det også med livsstilsendring. Bare fordi man kom til å spise litt for mye kake/sjokolade/middag på festen i helgen betyr det ikke at alt er spilt. Hver dag er en ny mulighet til å gå for det man ønsker seg.

 

Husk på det når livet gjør spillopper – og god sykkeltur !