«Mye å ta i; mye å være glad i»

Skrevet av psykisk helsearbeider ved Evjeklinikken.

Ja, det sier ordtaket - men er det riktig?
Fakta er at de ekstra kiloene kan skape trøbbel på soverommet.

 
De fleste av oss er klar over den generelle helserisikoen overvekt representerer, men ikke alle er klar over hvordan overvekten kan skape krøll på soverommet. Kraftig overvekt hos menn er forbundet med reduserte nivåer av det mannlige kjønnshormonet testosteron, og økende mengde av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Denne hormonelle ubalansen kan forklare hvorfor noen overvektige menn utvikler «pupper» og får mindre maskulin kroppsbehåring. I tillegg kan en oppleve lavere sexlyst og i verstefall nedsatt ereksjonsevne. Ereksjonsevne og sexlyst kan også påvirkes av overvektrelaterte sykdommer som f.eks. diabetes. Diabetes kan eksempelvis føre til skader på blodårer i penis, og evnen til ereksjon vil kunne svekkes eller totalt utebli.


Hos overvektige kvinner vil en kunne se høyere mengde av testosteron og lavere mengde østrogen, som også er uheldig for seksualfunksjonen. Nyere studier viser også at overvekt kan ha negativ innvirkning på kvinners sexlyst, orgasmer, opphisselse og tilfredsstillelse. Dersom man skulle prøve å få barn, så viser det seg at det er 3 ganger så vanskelig å bli gravid dersom begge er overvektige.


De fysiologiske og hormonelle «bivirkningene» av overvekt er bare én side av saken. Det er flere kvinner enn menn som opplever at overvekten har negativ innvirkning på parforholdet. Kanskje stiller kvinner strengere krav til egen kropp enn det menn gjør? Kanskje er de alt for strenge med seg selv? Det å være trygg og tilfreds i egen kropp er viktig, om man er mann eller kvinne. Undersøkelser viser at vektreduksjon har positiv innvirkning på sexlivet. Og hvis ikke dette skulle være motivasjon nok;
Det er en flott måte å forbrenne ekstra kalorier, det er gratis, du trenger ikke flott treningstøy eller medlemskap på SATS og ikke minst så er det sosialt.