Sol, sommer og sunnere is!

Skrevet klinisk ernæringsfysiolog ved Evjeklinikken.

Sommer er sol og hygge. Og på en varm dag er det herlig med forfriskende kald is. En sunnere livsstil betyr ikke farvel til is, men det er greit å vite hvor stor forskjell det gjør å tenke litt over hvilken is man velger!

 

Energi og næringsinnhold i is.

Is kan lages på flere ingredienser og dette har betydning for næringsinnholdet. De mest kaloririke på isfronten er som følgende: fløte, sjokolade, kjeks, nøtter. Dersom isen i tillegg er stor så kan en enkelt is gi like mye kalorier som et hovedmåltid! Saftis/sorbet/yoghurtis har gjerne mindre fett, men sjekk innholdet av sukkerarter. Noen ganger er innholdet av sukker høyt, dette gir utslag på det totale kaloriinnholdet.

Variasjonen er stor i isdisken, en is på pinne/i kjeks kan være fra kun 36 kcal per stykk til 419 kcal per stykk! Når man spiser is så er det både hvor energirik ingredienser den har og hvor stor selve isen er som teller på kaloriinntaket.

 

2016_uke_21_bilde_7.jpg

 

Lag din egen is!

Den aller beste og sunneste isen lager du selv! Man kan lage is av mye forskjellig. Bruk den frukten/bærene du liker. Kutt i biter og frys ned. Bland med litt vaniljekesam for sødme. Tilsett limesaft om du vil ha det syrligere. For eksempel kan man lage sorbet av frosne fruktbiter og kesam eller softis av frossen banan. Se oppskrifter under eller prøv deg frem! Dersom du lager is av det du vanligvis ville spist som et mellommåltid i Evjeklinikk modellen (altså samme matvarevalg og i samme mengde) så trenger ikke engang isen å gå på «usunn snacks kvoten» men kan nytes daglig.

Du kan også gjøre det så enkelt som å sette vaniljekesam eller Yoplait yoghurt i fryseren og røre rundt av og til. Så har du is på en-to-tre (timer). Eller stikk ispinner (fås kjøpt i hobbyforretninger) inn i yoghurtbegeret (gjerne gjennom lokket). Legg dem i fryseren og frys til is (minst 5 timer). Ta ut av fryseren og fjern emballasjen. Kombiner gjerne med friske bær eller frukt. Eller du kan fryse rester av smoothie i porsjonsbeholdere og putte en pinne oppi. Superkjapt!

 

2016_uke_21_bilde_1.jpg 2016_uke_21_bilde_2.jpg


Variantene ovenfor inneholder jo egentlig akkurat det samme som et Evjeklinikken mellommåltid, men er mye morsommere å spise og deilig å kjøle seg ned med. Is holder seg også lenge, så ved å ha dette i fryseren så har du alltid et sunt alternativ tilgjengelig når du får lyst på noe å kose deg med.

Du kan også lage helt kalorifri is som kan nytes i ubegrensede mengder. Bruk din favoritt kalorifrie saft og frys ned som saft-is. Tilsett bær om du ønsker. Du kan fryse i flere omganger dersom du ønsker en lag for lag effekt med flere smaker.

Under finner du flere oppskrifter. Inviter gjerne noen med på is-produksjonen, det kan være en morsom aktivitet for store og små!

 

Oppskrifter

Softis av banan

2016_uke_21_bilde_3.jpg     

Ingredienser (1 porsjon):

- 1 moden banan skjært i biter og fryst.

- Et par spiseskjeer mager vaniljekesam/gresk yoghurt vanilje

   (eller en annen lett yoghurt).

- Et par skvetter melk om nødvendig

 

Kjør frosne bananbiter og kesam i en blender eller stavmikser, og bruk eventuelt litt ekstra lett melk til å justere. Den kan nytes med en gang, eller du kan sette den i fryseren for en fastere konsistens. Enten i en boks eller is-former.

 

 

 

 

 

 

 

Mangosorbet med banan og ananas

2016_uke_21_bilde_4.jpg     

Ingredienser (3 porsjoner):

- 1 kopp frossen mango

- 1 kopp frossen ananas

- 2 modne bananer

 

 

 

Kjør frosne biter av mango, ananas og bananer til en glatt masse på høy fart i en blender.
Pynt gjerne med friske blåbær og jordbær.

 

 

Yoghurtbarer med pistasjenøtter og jordbær

2016_uke_21_bilde_5.jpg     

Ingredienser (16 stykker):

- 2 kopper gresk yoghurt

- Kunstig søtning etter ønske

- Halv kopp grovhakkede pistasjnøtter

- 1,5 kopp grovhakkede jordbær

 


Rør yoghurt og søtning godt sammen. Hell miksen i en firkantet form (24×24 cm), og fordel miksen jevnt utover. Strø over pistasjnøtter og jordbær, og dekk til miksen med plastikkfilm helt inntil yoghurten.
La den stå i fryseren til den er frossen (gjerne over natten).
Ta formen ut av fryseren, og la den tine i 5 minutt før du kutter i biter.
Oppbevar bitene i en lufttett boks i fryseren, eller i brødposer.
Når du får lyst på en knekk, er det bare å la den tine i 5 minutt, så er den klar for å nytes.

 

 

Blåbærdrops med yoghurttrekk

2016_uke_21_bilde_6.jpg     

Ingredienser:

- En pakke friske blåbær

- ½ boks gresk yoghurt

 

 

 


Stikk en tannpirker inn i hvert blåbær, og dypp blåbærene i en skål med yoghurt.
Legg blåbærene på et stekebrett og sett bærene i fryseren til de er frosne.
Oppbevar blåbærene i en lufttett pose.

 

Oppskriftene hentet/modifisert fra diverse nettsteder:

  • The Healthier Cook
  • Paints and Paws
  • This rawsome vegan life