Mat med smak!

Skrevet klinisk ernæringsfysiolog ved Evjeklinikken.

På Evjeklinikken får man råd om å redusere innholdet av salt og fett i maten. Ved å redusere på dette gjør man helsefremmende tiltak. Minuset er at maten smaker mindre. Dette kan man kompensere for ved å tilsette urter, krydder, sitrusfrukter eller rotgrønnsaker. Mye smak og gode næringsstoffer på kjøpet!


Ta en titt på listen under og se om du finner en type urt eller flere du kunne tenkt deg å prøve. Jeg har lagt inn link til oppskrifter som ligger på Interaktiv hvor urten inngår.


Det er også lov å eksperimentere selv.

 

 

URTER

2016_uke_33_bilde_1.jpg

 

Generelt om urter:

Friske krydderurter er ferskvare og bør oppbevares kjølig. Unntaket er basilikum - som bør oppbevares i romtemperatur. Man regner gjerne å bruke minst dobbel mengde frisk krydder sammenliknet med tørket. Dersom urtene begynner å se triste ut kan du hakke de og fryse de i en frysepose. Eller du kan ha på litt olje og fryse de som isbiter.

 

 

2016_uke_33_bilde_2 basilikum.jpg Basilikum har en søtaktig og mild smak. Du kan bruke den til mye og gjerne i store mengder. Bruk bladene hele, eller riv eller fin snitt dem. Stilkene kan også hakkes og brukes. Smaken blir forsterket ved oppvarming, men forsvinner om du koker basilikum for lenge. Tilsett urten mot slutten av matlagingen. Basilikum kler alle tomatretter, er utsøkt i salater, obligatorisk til pasta, nydelig på pizza, og går også godt sammen med gresskar, squash, bønner, sopp og fisk. Visste du at basilikum holder fluene borte?

 

Prøv følgende oppskrifter:

 

 

2016_uke_33_bilde_3 dill.jpg Dill er på sitt beste når planten er 15-20 cm høy. Man bruker de smale, velsmakende bladene som krydder. Smaken av dill kan minne om anis og persille og er karakteristisk og litt kraftig. Skyll bunten godt. Fjern de groveste stilkene (disse kan eventuelt brukes til å koke kraft). Dill passer ypperlig til fisk og skalldyr. Finhakkes til dressinger, marinader og sauser. Dill har sin selvfølgelige plass sammen med gravlaks, dillsaus, reker, krepseanretninger, potetretter og salater.

 

Prøv følgende oppskrifter:

 

 

2016_uke_33_bilde_4 estragon.jpg Estragon er lett bitter. Fransk estragon, også kalt “ekte estragon”, er rikere på smak, russisk er mer hardfør i hage. Estragon bør brukes nøkternt i matlagingen, men gir da en fyldig og fin aroma. Uunnværlig i béarnaise- og hollandaisesaus, supper, fiskeretter, god i fyll til kylling og i eggretter. Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder. Man kan lett lage estragoneddik ved å legge hele stilker med blad i eddikflasken. Det ser dekorativt ut, og kan for eksempel brukes til gaver. Ellers bør man ikke bruke stilkene, da de har en veldig kraftig og skarp smak.

 

 

2016_uke_33_bilde_5 koriander.jpg Koriander er favoritturten i det meksikanske kjøkken og brukes i mange typer salsa. Bladene har en nydelig lukt og en litt skarpere smak som egner seg godt i salater, til grønnsaker, laks og til fjørferetter. Bruk gjerne hele planten og la stilkene være med når du kutter eller hakker..Korianderfrøene har en mye kraftigere smak enn bladene og skal knuses i en morter. Koriander bør tilsettes heltmot slutten av varmebehandlingen for aller best smak. Koriander inngår også i mange curryblandinger. Korianderfrø brukes bl.a. som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.

 

Prøv følgende oppskrifter:

 

 

2016_uke_33_bilde_6 oregano.jpg Oregano vil ha det tørt og solrikt. På Kreta vokser oregano vilt under nøyaktig disse varme forhold. Det gir oreganoen ekstra god fylde og naturlig smak. Likevel vil mange si at oregano har sin rette plass i det italienske kjøkken, til pasta og pizza. Brukes også til kjøtt, fjærfe, grønnsaker og eggretter, sauser, supper og risretter. Oregano er litt skarp på smak og bør derfor brukes med forsiktighet. I kokte retter bør oregano tilsettes straks før servering, da koking ødelegger smaksemnene.

 

Prøv følgende oppskrifter:

 

 

2016_uke_33_bilde_7 persille.jpg Persille er en av våre gamle kulturplanter og har blitt dyrket i minst 2000 år. I det gamle Grekenland var persille et symbol for sorg, mens romerne brukte den som legeurt og mente den hadde dempende effekt på "bakrus" dagen derpå. Finhakket persille har utallige bruksområder og hele stilker setter sammen med andre urter god smak på for eksempel supper.

 

Prøv følgende oppskrifter:

 

 

2016_uke_33_bilde_8 rosmarin.jpg Rosmarin betyr opprinnelig “havets dugg” og er fremforalt elsket av det franske kjøkken. Rosmarinblomstene kan du kandisere og bruke som garnityr. Rosmarin inneholder eteriske oljer og bitre smaksemner som gir en søt, litt bitter smak som kan minne om kamfer. Smaken er veldig gjennomtrengende og man bør krydre med varsomhet. Tåler å koke med i matretter. Rosmarin passer bra til vilt og fete kjøtt- og fiskeretter, da den kraftige smaken bryter en litt fet smak. Husk på denne urten til lammesesongen!

 

Prøv følgende oppskrift:

 

 

2016_uke_33_bilde_9 salvie.jpg Salvie har en bitter, aromatisk og veldig dominerende smak, og bør av den grunn brukes med forsiktighet. Det er bare de unge bladene som brukes som krydder. Det er ikke alltid nødvendig å hakke bladene, om man griller kjøtt eller fisk kan man legge på hele salvieblader. Bladene kan også kokes med i retter. Salvie kan brukes sammen med mange andre krydderurter, som persille, mynte, merian, oregano og basilikum. Til fet fisk brukes salvie ofte sammen med timian og til svinekjøtt sammen med rosmarin. Bruk gjerne salvie når du koker bønner og kjøtt med mye fett - som svin, gås og and, til fet fisk og i retter med kalvelever eller pasta.

 

 

2016_uke_33_bilde_10 timian.jpg Timian er en anvendelig urt med sterkt aromatiske blader som er ypperlige i kjøtt- og fiskesupper, gryteretter, mat fra frysedisk, spagettisaus, pateer og kjøtt av alle slag – alt løftes opp ett hakk med litt timian. Prøv litt finhakket timian i kålrotstappen eller fårikålen – ny, smaksrik og eksotisk vri. Det er bladene og de unge skuddene som brukes som krydder og de klippes av straks før planten blomstrer.

 

Prøv følgende oppskrifter:

 

 

2016_uke_33_bilde_11 gresslok.jpg Gressløk har en mild, god løkaroma. Skyll bunten og hakk, klipp eller skjær den opp slik det passer. Ved varmebehandling tilsettes gjerne gressløken mot slutten av koketiden. Gressløk er deilig i alle retter der du ellers bruker løk – til fisk, kjøtt og grønt. Frisk, finhakket, gressløk drysses  på supper, salater, kylling, poteter, kokte grønnsaker og eggretter. Også  godt på grillet kjøtt og fisk.

 

Prøv følgende oppskrifter:

 

 

2016_uke_33_bilde_12 sitronmelisse.jpg Sitronmelisse smaker og dufter svakt av sitron. Dette er en typisk desserturt som kan brukes både som ingrediens og pynt. Bladene brukes hele som pynt eller opphakket som smakstilsetning. Sitronmelisse må ikke koke, da forsvinner smaken. Plukk av de ytterste bladene ved bruk. Friske blader kan blant annet smaksette matolje og  eddik, eller de kan brukes til te. Finhakkede, unge blader er fine i drikker, fruktkompotter, konfekt, eplegele, kaker og hjemmelaget iskrem.

 

Prøv følgende oppskrifter: