Trening løser ikke aktivitetsproblemet

Skrevet av Widar Winther, aktivitetsveileder ved Evjeklinikken.

Dette er en oppsummering av en artikkel skrevet av en mann med lang erfaring, og her kan bildet fort få nyanser når det gjelder trening! Tittelen på artikkelen er: Trening løser ikke aktivitetsproblemet.

 

  • Gjennomsnitts-nordmannen spiser mindre og trener mer enn i 1970. Likevel har vekten blitt høyere og formen dårligere sammenliknet med det den var for 43 år siden.
  • Folk har et glansbilde av seg selv og hvor aktive de er. Det har de inntil de setter på seg en skritteller,
    da blir resultatet plutselig objektivt og målbart. Da får vi med oss det totale aktivitetsnivået som utgjøres av treningsaktiviteter og hverdagsaktiviteter til sammen.
  • Dersom du erstatter 1 times daglig TV/PC-bruk med husarbeid, hagearbeid eller andre oppegående aktiviteter økes den ukentlige forbrenningen mye mer enn ved tre harde treningsøkter per uke.
  • En gårdbruker for 60 år siden hadde like høyt energiforbruk som toppidrettsutøvere som for eksempel Petter Northug, som trener hardt i noen timer for så å ligge helt rolig etterpå. Mange overvurderer betydningen av trening og undervurderer betydningen av hverdagsaktiviteter.
  • Vi må redusere tiden vi bruker til å ligge og sitte. Sove må vi, og sovetiden bør ikke reduseres. Det er tiden foran TV og PC man må diskutere med seg selv – forutsatt at man vil øke sitt aktivitetsnivå.
  • 50% av alle reiser under en kilometer skjer med bil, og 50% av alle bilturer er under 5 km. Det handler om å bruke kroppen som transportmiddel om du skal noe. Man må benytte mulighetene hverdagene gir for å bruke kroppen og sørge for gode aktive rutiner i hverdagen.

 

Artikkelens forfatter: Vegard Nilsen, overlege ved Sørlandet Sykehuset i Kristiansand.
Kilde: Artikkel ble publisert av Fedrelandsvennen