Sykkelen som gir deg superkrefter

Skrevet av Tim Grevenstuk, fysioterapeut ved Evjeklinikken.

I Europa har el-sykkelen blitt en hit. I Norge har salget ikke tatt helt av enda. Men det kommer ganske sikkert. El-sykkel gjør det nettopp mulig for folk flest å overvinne Norges topografiske og praktiske hindringer ved hverdagsbruk.


Bruk av sykkel ved reise til og fra jobb, skole og butikken, eller for moro, er en mulighet for å inkludere fysisk aktivitet i moderne dagligliv. Mange sliter imidlertid med de tunge bakkene og de store avstandene som Norge i så stor grad er velsignet med. Motbakker og avstander oppleves ofte som en begrensende faktor for dem som ønsker å sykle. Da kan sykling lett blir et ork. Her kan el-sykkel komme til unnsetning.


En el-sykkel er en vanlig sykkel utstyrt med batteri og elektrisk motor som hjelper til slik at man ikke behøver å bruke like mye krefter som på en vanlig sykkel. Motoren kobles inn når du tråkker, og gir deg ekstra kraft. El-sykkelen gir deg økt fart i bakkene og på flatene. Det gjør at du kan holde høy fart og sykle lenger, og at du får en fantastisk økning av rekkevidde, uten å bli svett og sliten. I praksis blir det som om alle bratte og tunge bakker flater ut, terrenget jevnes ut og selve syklingen føles som en lek.


Sveitsiske forskere konkluderer med at el-sykkel gir mulighet til å inkludere fysisk aktivitet i hverdagen uten å sette av ekstra tid. El-sykkel kan konkurrere med bil på reisetid i urbane områder, og den fysiske motstanden kan tilpasses syklistens fysiske form og motivasjon. Økt bruk av el-sykkel som transportmiddel kan få store positive effekter for folkehelse, miljø og kø.


Det som kan gjør det vanskelig å skaffe seg el-sykkel er prisen. De koster fra rundt 10.000 kroner og oppover. Likevel kan det være en bedre investering enn en vanlig sykkel som havner i en støvete kjeller, eller står og ruster ubrukt i regn og snø.