Hvor sprek er du egentlig?

Skrevet av Tim Grevenstuk, fysioterapeut ved Evjeklinikken.

Kondisjon er nøkkelen til et langt liv og god helse. I følge en ny uttalelse fra the American Heart Association burde kondisjon bli betraktet som et livstegn, på lik linje med kroppstemperatur, blodtrykk, puls, og pustefrekvens.


Uttalelsen påpeker at kondisjon kanskje er en bedre prediktor for en persons risiko for hjertesykdom og tidlig død enn de standard risikofaktorene som røyking, fedme, og høy blodtrykk. Forfatterne mener at en kondisjonsvurdering burde være en standard del av hver medisinske undersøkelse. Dersom en person viser seg å være i dårlig form burde man bli rådet - og få hjelp - til å starte med trening.


Kroppens evne til å transportere og bruke oksygen under trening (VO2 max) er det meste presise målet på kondisjon. NTNU i Trondheim har utviklet en kondisjonskalkulator (www.worldfitnesslevel.org) som kan brukes for å beregne kondisjonsnivået ditt ved å svare på noen enkle spørsmål. Anbefales!

 

Referanse:

Importance of Assessing Cardiorespiratory Fitness in Clinical Practice: A Case for Fitness as a Clinical Vital Sign, A Scientific Statement From the American Heart Association, Dec 2016