Foam rolls

Skrevet av fysioterapeut ved Evjeklinikken.

Foam rolls - et verktøy for egenbehandling av vev og muskulatur

2015_uke_28_bilde_1.jpg

 

Har du stadig en stiv nakke eller legger som du gjerne skulle hatt en massør til å ”løsne opp”? Det er ikke uvanlig å bli stiv og stram i muskulaturen, spesielt ettersom du trapper opp treningen, men hopper kanskje over bevegelighetstrening? Foam rolls er rett og slett skum ruller av ulik størrelse, form og tetthet og kan brukes som egenmassasje- hjelp til selvhjelp. Selv punkter du normalt ikke kommer til på selv, som for eksempel mellom skulderbladene, er ikke noe problem med en skum rulle av riktig form og størrelse.

 

Denne formen for egenmassasje lar deg bruke kroppen som vekt og skaper et dypt trykk inne i muskulaturen. Poenget med dette er å løse opp i fasciene i små områder med bindevevsskader. Disse restriksjonene vil kunne løse opp og bidra til økt bevegelighet, bedre blodsirkulasjon og teknikk. Tanken bak er altså å få løst opp restriksjoner i muskulaturen, jobbe med triggerpunkt og bløtvev. Det beste er at du slipper å betale dyre dommer hos en massør eller fysioterapeut, det er noe du kan gjøre på egenhånd. 5-10 minutter 2-3 ganger i uken på utvalgte og utsatte muskelgrupper kan være nok til å merke en forskjell på kort tid.

 

Les mer om de ulike teknikkene for foam rolling her.

 

Ulik terminologi:

Egenmassasje med ulike redskap som skumrulle, rumble roller, tennisball, lacrosse ball osv. blir bare mer og mer populært og finnes nå på mange treningsstudio rundt om i landet. I tillegg finner du dem i de fleste store sportsforretningene og på nett. Nedenfor ser du et utvalg av ulike skumruller. Det trenger ikke være så dyrt å hjelpe seg selv. En tennisball, plastflaske eller kjevle kan gjøre samme nytte.

 

 

2015_uke_28_bilde_2.jpg

 

Lite forskning:

Det finnes ikke mange studier rundt egenmassasje med skumrulle o.l. Men selv om det er lite dokumentert effekt, kan det allikevel være verdt et forsøk for å se om du føler det har effekt. Det skader ikke å prøve!