De forvirrende faktaene om fettforbrenning

Skrevet av Tim Grevenstuk, fysioterapeut ved Evjeklinikken.

Du trenger ikke å svette for å forbrenne fett. Men det hjelper godt for å forbrenne mye av dette.

Fettforbrenning er en ganske lang og treg prosess, så det er begrenset hvor hurtig man kan bryte ned fettsyrer i muskler når man trener.

Når treningen blir høyintensiv trenger musklene energi raskere enn det fettet kan levere. Derfor blir det primært karbohydrater som forbrennes. Karbohydrater kan levere mer energi pr. minutt enn det fettsyrer kan, i hvert fall så lenge det ikke blir slutt på tilgjengelige karbohydrater.

Derfor er det slik at man relativt sett forbrenner mest fett når man jobber på lav og moderat intensitet – for da får fettsyrene tid til å nå frem, og de rekker å bli brukt opp før musklene er ”mette”.

Det er bakgrunnen for slike treningstimer som for eksempel ”Fatburning aerobics”, trening som er rettet direkte mot å forbrenne fett. Slike timer har lavere intensitet, nettopp for å aktivere fettforbrenningen heller enn forbrenningen av karbohydrater.

For å forbrenne fett helt optimalt, bør du trene så hardt at du ligger på rundt 60 prosent av ditt maksimale oksygenopptak, det som tilsvarer at pulsen din er på mellom 70 og 80 prosent av maks.

Konseptet med lavintensitetstrening for å forbrenne mye fett er likevel misforstått.

Selv om du relativt sett forbrenner mer fett enn karbohydrater når du trener på lavere intensitet, så er det jo fortsatt slik at du totalt sett forbrenner mer på høy intensitet, rett og slett fordi energiforbruket er høyere.

Det totale antallet fettsyrer forbrukt blir derfor større, selv om den prosentdelen av energien som kommer fra fett er mindre. Og det er totalantallet, det vil si det totale energiforbruket, som teller.

Intervalltrening, altså høyintensitetstrening ispedd noen perioder med lavere aktivitet, fungerer derfor også godt for fettforbrenningen sin skyld. Da får du både høy forbrenning i arbeidsperiodene, for det meste i form av karbohydrater, og så utjevner du med mer fettforbrenning i pauseperiodene og i tiden etter at du er ferdig med treningen.